Кандидатите за президентския пост в БФС


Седем са кандидатите за президентския пост в Българския футболен съюз за извънредния конгрес на централата, който ще се проведе на 15 март в София. С изтичането на срока за подаване на кандидатури станах ясни всички участници в битката, като в последния момент от надпреварата се отказаха президентът на Локомотив Пловдив Христо Крушарски и бившият национал Илиян Стоянов - Коловати, които преди това бяха изразили намерение да участват.

Така за президентския пост в БФС ще се борят Михаил Касабов, Димитър Бербатов, Георги Иванов - Гонзо, Георги Градев, Манол Иванов, Петьо Костадинов и Георги Захариев.

Михаил Касабов (издигнат от Славия)

68-годишният Касабов е в структурите на Футболния съюз вече няколко десетилетия, а в момента за втори път заема позицията на временно изпълняващ длъжността президент на БФС след оставката на Борислав Михайлов. Най-силният коз на Касабов е отличното му познаване на футболната система в България и богатите контакти, както в страната, така и в чужбина. Касабов се ползва с уважение в УЕФА и има много близки контакти с баварския гранд Байерн Мюнхен. След оставката на Борислав Михайлов в началото на декември се получи неочакван конфликт между сегашното ръководство на БФС и Касабов, след като той сам реши да внесе документи в Търговския регистър и да бъде вписан като представляващ дружеството. Това бе обжалвано от вицепрезидентите Йордан Лечков и Емил Костадинов, но в крайна сметка Касабов остава вписан като и.д. президент и при евентуално обжалване на резултатите от конгреса той ще продължи да води централата до разрешаване на казуса.

Димитър Бербатов (издигнат от Пирин Гоце Делчев и Пирин Благоевград)

Бербатов има предимството, че на практика води кампанията си за президентския пост вече три години. Той бе конкурент на Борислав Михайлов на извънредния конгрес през октомври 2021 година, когато загуби с няколко гласа разлика и впоследствие обжалва избора с твърдението, че е трябвало да има балотаж между двамата. Делото все още не е решено, а близо три години по-късно Бербатов и екипа му, в който влизат Стилиян Петров, Мартин Петров, Петър Величков, Борис Станков и други, отново обиколиха страната, за да се срещнат с всички клубове. Сред основните приоритети в програмата на Бербатов са мандатност на президента на БФС - три мандата (12 години), без президенти на футболни клубове в Изпълкома, отделяне на професионалния футбол от БФС, повече български футболисти в отборите и бонусна система за използването им, използването на до 3 футболисти извън ЕС, ТВ правата трябва да бъдат много по-високи и да отиват изцяло в клубовете, реновиране и изграждане на надеждна инфраструктура, включително и нов национален стадион.

Георги Иванов - Гонзо (издигнат от Добруджа и Ахелой)

Техническият директор на БФС е един от фаворитите в предстоящите избори. Той на практика е лицето на централата в последните няколко години. В последните седмици Гонзо също провежда срещи с клубовете от страната в търсене на допълнителна подкрепа. Счита се, че Иванов е кандидатът на сегашното ръководство на БФС, което все още има сериозно влияние сред клубовете в страната и може да му осигури силна подкрепа в гласуването на 15 март.

Георги Градев (издигнат от Балкан Варвара)

Градев няколко години бе част от екипа на Димитър Бербатов, но го напусна преди няколко месеца и скоро след това обяви своята кандидатура за президентския пост в БФС. В следващите седмици Градев отправи сериозни критики към всичките си опоненти, включително и Бербатов, с когото работи дълго време. Спортният адвокат призова всички от така наречената опозиция на Борислав Михайлов да се обединят около Стилиян Петров за президент на БФС, като по този начин се опита да вкара клин в екипа на Бербатов. Сред любопитните идеи в програмата на Градев е Изпълком, в който няма президенти на клубове, но за сметка на това има представители на професионалния, аматьорския и женския футбол, футзал треньорите, футболистите, съдиите и феновете.

Манол Иванов (издигнат от Арес)

Манол Иванов е син на именития футболист на Левски Александър Манолов. "На първо място българският национален отбор да се върне там, където беше преди 30 години. Да се върнат феновете на стадионите и да се чувстват доволни от това, което виждат. Трябва да се изготвят правила, включени в морален и етичен кодекс, който да засяга всички деца, треньори, ръководители. Намесата на родителите и агресията по време на мач трябва да се регулира. Говореното на президентите също срещу съдиите. Нагнетява се напрежението“, очерта приоритетите си Иванов.

Петьо Костадинов (издигнат от Гигант Съединение)

Петьо Костадинов е футболен агент и футболен деятел вече дълги години. Той поставя в акцента на програмата си развитието на детско-юношеския футбол и е един от малкото кандидати, които не се изказват негативно за управлението на Борислав Михайлов. „Ще се стараем и да запазим системността. БФС не бива да бъде сриван като система. Българският футбол е устойчив данъкоплатец“, каза Костадинов.

Георги Захариев (издигнат от Пирдоп)

Футболният агент Георги Захариев за втори път се кандидатира за президентския пост, след като го стори и през 2021 година. Както тогава, така и сега Захариев обяви, че не се кандидатира, за да спечели изборите, а за да постави на масата темата за детско-юношеския футбол. При подаването на своите документи той обяви, че призовава за отворена дискусия между всички кандидати, в която основна тема да бъде именно футбола при подрастващите, пише БГНЕС