Лекоатлетка от Беларус беше приютена в полското посолство след опит насила да я отведат в Минск

Кристина Цимановская

Кристина Цимановская

Беларуска спринтьорка потърси политическо убежище от властите в Токио, след като се оплака, че насилствено се опитват да я върнат в родината й.

Кристина Цимановская повика полиция на летището в японската столица в неделя, заявявайки, че не желае да се качи на държавния самолет, който да я отведе обратно в Минск. Атлетката твърди, че е жертва на репресии заради критики към треньорите на беларуския отбор.

Часове преди спринта на 200 метра за жени, Кристина е отведена на летище Ханеда. Малко по-рано тя се оплака в социалните мрежи, че в последния момент е била записана да се състезава в щафетата 4 по 400 метра без нейното знание, след като две нейни съотборнички отпаднаха заради недостатъчен брой допинг проби. Това предизвика критики към Цимановская в държавните медии в Беларус.

Малко след това в стаята й в олимпийското село пристигат представители на олимпийския комитет на Беларус и я информират, че има час да приготви багажа си, преди да бъде откарана към летището.

От беларуския олимпийски комитет заявиха, че Кристина Цимановская е отстранена от отбора заради нестабилно емоционално и психическо състояние. Спортистката отрича да е преглеждана от лекари за подобни проблем.

По последни данни Цимановская е приютена в посолството на Полша в Токио, съобщи ВВС.

Комитетът на бежанци на ООН също е в контакт с Цимановская. Спринтьорката е прекарала нощта в хотела към летището, охранявана от японската полиция.

От международния олимпийски комитет заявиха, че проучват ситуацията и няма да налагат санкции на Беларус, докато се изясни случаят.

Преди това посолството на Чешката република в Токио заяви, че е в процес на "интензивна комуникация" с японските власти относно спортистката и очаква техния отговор. Цимановская поиска убежище в Европа, а първата страна, която предложи такова на състезателката, е Чехия. 

След това същото направиха Германия и Франция.