Какви са правилата на крикета и защо е популярен в цял свят

В света на спорта, не всичко е футбол, както бихме могли да забележим. Покрай един от най-популярните спортове, можем да открием и много други с почти същото влияние върху аудиторията. Интересен факт е, че докато повечето фенове обръщат много внимание на спортове като тениса и баскетбола, в Азия и някои части на Европа, както и Австралия, крикетът е на особена почит. Причината точно тези страни да са на  първо място, е защото този спорт започва своето съществуване някъде през XVI век и в следващите години, колонизаторите взимат този спорт навсякъде със себе си. Защо обаче толкова много хора го харесват и му се любуват, впрочем той се нарежда в топ 10 на спортовете в света, които се радват на милионна аудитория. 

Какво трябва да знаем за тази игра, първо разполага с около 2.5 милиарда зрители и второ, в зависимост от формата на игра, една среща може да продължи между 3 часа и 5 дена, като последното не е задължително и се практикува много рядко. Все пак никой няма 5 свободни дни, за да гледа какво ще се случи на терена. 

Без значение от времетраенето, размерите на игрището са между 137 и 150 метра в овална форма. На самото игрище присъстват и двама съдии, като те трябва да заявят дали всяко хвърляне и удар са честни. Когато играта започва, отборът, който батира предоставят двама играча – един батиращ и един, който се нарежда до противника с топката. Отборът, който хвърля, излиза с всички 11 играча. В центъра, където се случва самото батиране, има специално направена пътека. При успешен удар, двамата батиращи играчи трябва да разменят своите позиции, без да бъде ударена топката от противниковия отбор. При удар, техният рън се смята за невалиден. 

Полето разполага и с няколко маркировки по овала и ако топката премине през всеки един, това удвоява ръновете на съответно 2 или 4. Ако батиращият изстреля топката във въздуха и тя не докосне земята, тогава добавят в точките си 6 ръна. Целта, както се досещате, е да се направят повече рънове. Както се досещате, играта е малко по-различна от бейзбола, но пък доста динамична. Точно по тази причина ще открием, че букмейкъра 22бет, чието ревю тук - nostrabet.com/22bet/ ни показва редица интересни възможности за поставянето на прогнози, особено след като аудиторията е наистина впечатляваща. 

Спасителният вариант на играчите, които трябва да гонят топката е да се целят в специално направена дървена конструкция, която се намира в двата края на пътеката, по която се тича или дори да уцелят батиращия в крака. При подобно изпълнение, играчът напуска стадиона и няма право да продължи играта. И така, докато всички батиращи не бъдат изкарани от игра и не дойде време да се сменят. Човекът, който хвърля, разполага с 6 топки, които се смятат за оувър, докато в един редовен мач, един  ининг разполага с 50 оувъра, ако неговите топки свършат или около 300 хвърлени топки, идва време за смяна. 

Кои първенства са най-интересни? Със сигурност трябва да насочите вниманието си към Индия, където този спорт е просто храм за всеки запалянко. Там се намират и най-добрите играчи към този момент, както и най-голямата зрителска аудитория. На второ място се нарежда лигата в Пакистан, където също не липсват интересни обрати, като отборите там водят открити сражения за всяка една среща. На трето място ще поставим австралийците, чийто първенства със сигурност са сред предпочитаните за Европа. Оказва се, че след като страната се превръща в колония на Англия, веднага ще открием, че новодошлите започват да играят крикет. 

Без съмнение това е една различна, но логически издържана игра, която предлага достатъчно адреналин на почитателите, които искат нещо по-различно от футбола.