Кои футболни треньори стоят без работа в момента?

Треньорската професия е една от най-неблагодарните във футболния свят. Това мнение споделят много специалисти от световен ранг, които често изтъкват факта, че не получават достатъчно време и доверие от клубните собственици да разгърнат своите идеи и стил на игра. Именно затова често ставаме свидетели на спонтанни уволнения и треньорски рокади, които пък предизвикват раздвижване на залозите във всички букмейкъри в бг, предлагащи подобни футболни пазари. Към настоящия момент някои от най-добрите мениджъри в световен мащаб стоят без работа, тъй като са напуснали или са били уволнени по една или друга причина. В настоящия материал ще разгледаме част от най- популярните футболни треньори, които са без работа.

Зинедин Зидан

Ако трябва да отличим един мениджър, който е направил сензация в последните години, то това е френската легенда Зинедин Зидан. Зизу се превърна в първия мениджър, който печели три последователни трофея в най-големия европейски клубен турнир Шампионска лига. Зидан стори това начело на Реал Мадрид от 2016-а до 2018-а година, а след това реши да се оттегли от „Бернабеу“ на върха. Заедно с него си тръгна и Кристиано Роналдо, а напускането на двамата доведе до известен срив в представянето на „кралете“. По- късно Зидан все пак бе убеден да се върне в Реал, но всичко вече бе различно и той не успя да пожъне същите резултати и усети от горчивината на това да бъде отстранен от треньорския пост. Сега Зидан е свързван с френския гранд Пари Сен Жермен, който се очаква да се раздели с Маурисио Почетино през лятото и да потърси друг специалист за поста.

Рафаел Бенитес

Друго световно известно име в треньорската професия е това на Рафаел Бенитес. Испанецът остави диря в историята на Ливърпул, извеждайки тима до трофея в Шампионска лига през 2005-а, но след това премина през още няколко гранда като Интер, Челси, Наполи и Реал Мадрид. За последно Бенитес ръководи отбора на Евертън – решение, което изненада мнозина привърженици на Ливърпул. Въпреки това престоят на Рафа Бенитес на „Гудисън Парк“ не бе никак впечатляващ и след серия от неубедителни резултати той бе уволнен в началото на 2022-ра, за да бъде заменен на поста от Франк Лампард.

Йоахим Льов

Ако има национален селекционер, който ще остане завинаги в историята, то това е Йоахим Льов. Немският специалист изкара 15 години начело на Германия, като изведе тима до световната титла през 2014-а. Бундестимът обаче така и не успя да блесне на европейската сцена, като претърпя няколко разочарования в последните години, които в крайна сметка доведоха и до край на ерата „Льов“. Все пак германецът си тръгна с уважение от националния отбор и го повери на Ханс-Дитер Флик, който се очаква да върне световната слава на Германия на предстоящия Мондиал 2022 в Катар.

Оле Гунар Солскяер

Едно от най-популярните имена сред треньорите в последните години е това на Оле Гунар Солскяер. Легендата на Манчестър Юнайтед се завърна на „Олд Трафорд“, за да опита да върне славата на „дяволите“, но вече в ролята на мениджър. Солскяер бе противоречива фигура сред феновете на „червените“, като мнозина го харесваха, а други бяха категорични, че той няма качествата да води отбор от калибъра на Юнайтед. Въпреки това Солскяер се задържа три години, но за този период той не постигна нищо значимо и логично напусна клуба.

Ернесто Валверде

Ернесто Валверде е друг мениджър, който е безработен. Специалистът бе на кормилото на испанския колос Барселона в периода 2017 – 2020 година, а преди това бе впечатлил с работата си в Атлетик Билбао – клуб, в който е легенда. На „Камп Ноу“ Валверде не успя да разгърне докрай идеите си и бе уволнен.