Започна церемонията по откриване на Олимпийските игри в Париж

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

В Париж започна церемонията по откриване на XXXIII Летни олимпийски игри. За първи път в историята откриването няма да се проведе на стадион. Вместо това домакините са избрали традиционният парад на атлетите да се проведе по река Сена.

Президентът на Франция Еманюел Макрон и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах поздравиха зрителите от площад Трокадеро, докато фойерверки в цветовете на френското знаме - синьо, бяло, червено - озариха моста Аустерлиц, откъдето ще започне парада на атлетите.

Междувременно стана ясно, че френската футболна легенда ще бъде факлоносец по време на церемонията. По традиция гръцката делегация даде старт на парада на атлетите.

Организаторите нямаха късмет с времето, което е дъждовно, а зрители се оплакаха от дълго чакане на опашки и проблеми със системата за билети.

За грандиозната церемонията в Париж пристигнаха повече от 100 високопоставени представители на страни от целия свят. От българска страна там са президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева, които бяха посрещнати от френския президент Еманюел Макрон на прием в Елисейския дворец. Гости на церемонията ще бъдат още президентът на БОК Стефка Костадинова, спортният министър Георги Глушков и президентът на Волейболната федерация Любо Ганев.

Организаторите до последно запазиха в тайна най-важните детайли от церемонията, включително кои ще бъде изпълнители и кой ще запали олимпийския огън. В последните дни се спрягаха имената на Лейди Гага и Селин Дион за изпълнители, докато френската футболна легенда Зинедин Зидан е фаворит за получи честта да запали олимпийския огън.

Очаква се около 7000 спортисти да преминат 6-километровия маршрут по реката на борда на 94 лодки. Прогнозите са, че между 300 000 и половин милион души ще гледат на живо церемонията край Сена. Освен това, парижката река ще бъде домакин на част от плувните състезания, като за целта организаторите положиха големи усилия в последните години, за да я изчистят до нива, годни за плуване.

Избраният маршрут започва при моста Аустерлиц и завършва край Айфеловата кула, където ще бъде запален олимпийският огън. Церемонията ще започне в 20:30 часа българско време и ще завърши малко след полунощ. Българската делегация включва 45 спортисти в 16 различни спорта, което е леко увеличение спрямо Олимпиадата в Токио преди три годни, когато имахме 42-ма спортисти в 14 спорта. Знаменосци на България ще бъдат боксьорката Станимира Петрова и плувецът Любомир Епитропов. По традиция най-големите надежди на България за медали идват от художествената гимнастика, щангите, борбата и бокса.

В Париж ще участват 10 714 спортисти от 206 олимпийски комитета, като за първи път тяхната бройка е поравно разделена между мъже и жени. Те ще се борят за общо 329 комплекта медали в 32 спорта. Във френската столица дебют на олимпиада ще направи брейкденсингът. Освен в Париж, състезания ще се проведат в още 16 града, както и на остров Таити в Тихия океан, където ще бъдат битките в сърфинга.

Закриващата церемония на Олимпиадата ще се проведе на "Стад дьо Франс" в Париж на 11 август, когато ще бъде предадена щафетата към домакина на следващите Игри - Лос Анджелис 2028. | БГНЕС