Машини! В рамките на 10 часа бихме Русия и Аржентина на волейбол!

Волейболистите ни спечелиха с 3:2 двубоя с южноамериканците

Волейболистите от националния отбор на България записаха драматична 5-а победа в Световната лига. Момчетата на селекционера Пламен Константинов се наложиха много трудно като гости на Аржентина с 3:2 (26:24, 22:25, 26:24, 16:25, 18:16) в първия мач помежду им от 4-ия кръг в Група "С" на втората дивизия на Лигата, игран тази нощ пред около 3500 зрители в зала "Полидепортиво Делми" в град Салта. Втората среща между двата тима е утре (22 юни) отново от 00,40 часа българско време през нощта. Лъвовете губеха в тайбрека, но успяха да си спечелят 3 мачпойнта. те обаче ги пропиляха и се наложи да догонват дори аржентинците, докато стигнат до успеха. Само 10 часа преди това трикольорите изиграха тежък мач с отбора на Русия, който спечелиха с 3:1.

Първият гейм на срещата с Аржентина започна по-добре за домакините, които поведох с 2:0 след бърза атака през центъра на Себастиан Соле и силна контра на Лусиано Сорнета. Последваха успешна атака на Тодор Скримов и контра на Виктор Йосифов и 2:2. Двата тима продължиха равностойно до първата техническа пауза, която дойде при минимална преднина за "трикольорите" - 8:7 след атака през центъра на Теодор Тодоров. Равностойната игра продължи, като отборите си размениха по няколко мини обрата, за да се стигне до 16:15 за България след контра на Йосифов. "Гаучосите" отново обърнаха резултата в своя полза при 21:19 след грешка при мрежата на българите и атака в аут на Николай Пенчев. "Лъвовете" съумяха да изравнят при 23:23 след атака през центъра на Тодоров и аут на Езекиел Паласиос. В крайна сметка България измъкна гейма с 26:24 след две страхотни атаки на Данаил Милушев.

Втората част тръгна равностойно до 3:3, след което Аржентина поведе с 5:3 след атака на Езекиел Паласиос и грешка на българите. Разликата се запази до 8:6 след силна атака на Хосе Луис Гонсалес. Преднината на "гаучосите" стана 11:8 след контра на Гонсалес, което накара Пламен Константинов да вземе тайм-аут. Последвата атака и блокада на Виктор Йосифов и контра блок-аут на Ники Пенчев и 11:11. Равенството се запази до 13:13, след което домакините отново дръпнаха с 16:13 след успешна атака на Паласиос, силен ас на разпределителя Лучано Де Чеко и отлична блокада на Себастиан Соле. Последва грешка на Андрей Жеков - 17:13 и второ прекъсване за Пламен Константинов. Играта продължи точка за точка до 21:17 след технично отиграване на Лусиано Сорнета. Въпреки усилията на "трикольорите", Аржентина затвори гейма в своя полза при 25:22 след блок-аут на Соле.

В началото на третия гейм домакините от Аржентина поведоха с 6:2 след контра през центъра и блокада на Пабло Крер последвани от блокада на Лусиано Сорнета и аут на Тодор Скримов. Въпреки тайм-аута за Пламен Константинов, техническата пауза дойде при 8:3 за "гаучосите" след сервис в аут на Скримов. Разликата нарасна до 10:4 след контра през центъра на Себастиан Соле, след което в игра за България се появи разпределителя Любомир Агонцев на мястото на Андрей Жеков. Постепенно българите стопиха изоставането си до 12:14 след две атаки в аут на Хосе Луис Гонсалес и контра блок-аут от втора линия на Скримов. Тайм-аутът за Хулио Веласко даде ефект и второто техническо прекъсване дойде при 16:12 за Аржентина след атака на Сорнета и контра на Езекиел Паласиос. България отново намали до 16:18 след грешки на Сорнета и Гонсалес от домакините. "Трикольорите" успяха да изравнят при 21:21 след атака през центъра на Теодор Тодоров и аут на Сорнета. Двата тима се "захапаха" в резултата до 24:24, след което България спечели гейма с 26:24 след блок-аут на Мирослав Градинаров и аут на Соле.

След равностойното начало на четвъртата част аржентинците дръпнаха с 6:3 след грешки на Миро Градинаров от сервис и в атака и контра блок-аут на Езекиел Паласиос. До техническото прекъсване разликата леко нарасна до 8:4 след атака в аут на Ники Пенчев. Последваха атака на Пенчев, контра от втора линия на Тодор Скримов, отлична блокада на Градинаров и ас на Любо Агонцев и 8:8. "Гаучосите" успях да си върнат преднината при 11:9 след атака през центъра и силна контра на Себастиан Соле. Преднината на домакините нарасна до 15:10 след две блокади на Лусиано Сорнета и Пабло Крер и престъпване на триметровата линия на завърналия се в игра за България Дани Милушев. Въпреки тайм-аута за Пламен Константинов, последва атака в аут на Ники Пенчев и 16:10. Резултатът стана 18:11 след силен ас на Хосе Луис Гонсалес. Двата тима продължиха равностойно до 22:15 след пусната топка на Лучано Де Чеко и контра блок-аут на Гонсалес. Аржентина спокойно спечели гейма с 25:16 след атака в аут на Теодор Тодоров и вкара мача в тайбрек.

Петият решителен гейм започна малко по-добре за домакините, които поведоха с 2:0 след сервис в аут на Тодор Скримов и отлична блокада на Лусиано Сорнета. Размяната на полетата пък дойде при 8:5 за "гаучосите" след поредна успешна атака на Хосе Луис Гонсалес. Последва контра блок-аут на Сорнета - 9:5 и тайм-аут за Пламен Константинов. Независимо от това, последва отличен блок на Гонсалес и 10:5. България намали до 10:8 след няколко атаки в аут на Гонсалес и Езекиел Паласиос. Българите дори стигнаха до равенство при 11:11 след блокада на разпределителя Андрей Жеков и контра през центъра на Виктор Йосифов. Въпреки прекъсването за Хулио Веласко, последваха бъркана топка на Лучано Де Чако и страхоъен единичен блок на Йосифов и 13:11 за "лъвовете". Аржентина стигна до 14:14 след страхотна атака на Гонсалес и отлична блокада на Пабло Крер. За пореден път двата тима се "захапаха" в резултата до 16:16, след което България спечели тайбрека с 18:16 след нова отлична блокада на Йосифов и аут на Крер, а с това и мача с 3:2.