Спортното министерство заведе дело срещу БФС за мистериозно похарчени пари

Държавата, в лицето на Министерството на младежта и спорта (ММС) заведе дело срещу БФС за сумата от 144 510 лева. Искът е заведен на 12 юни 2020 година, като е за "реално изпълнение на гражданско-правна сделка и за обезщетение за вреди от неизпълнение на гражданско правна сделка - включително лихва, неустойка, задатък". 

Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов заяви пред БТВ, че към този час исковата молба все още не е получена във футболния съюз. От централата ще коментират казуса, след като се запознаят подробно със съдържанието на исковата молба. 

Спорът между ММС и БФС започна след разкрития за нецелесъобразно използвани над 144 000 лева по време на Евро 2015 за юноши. В края на миналата година разследване на БТВ установи, че БФС е плащал за осветление, съдийска стая и стая за делегата на стадион "Черноморец" в Бургас. Официални мачове от шампионата там не са играни. В началото на месец май от футболната централа отрекоха твърденията за нецелесъобразни разходи по организацията и не приеха претенциите за възстановяване на сумата в размер на близо 145 хил. лева. 

"От тук нататък единственият орган, който може да реши е съдът. Ако в крайна сметка бъде установено такова нарушение и тези пари трябва да бъдат върнати - те ще бъдат върнати, защото футболният съюз има достатъчен бюджет и може да върне тази сума", каза тогава вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев.