Спрете Путин! Русия се подготвя за война срещу Европа?

Политиката днес на Кремъл повтаря модели на поведение познати от навечерието на Втората световна война

Александър Йорданов

Александър Йорданов

Александър Йорданов, специално за Faktor.bg

Поредната руска провокация, този път в Черно море, отново ни убеди, че Русия е заплаха и враг на мира и сигурността в нашия регион. Кремъл е враг на нормалния живот на хората в този регион. Окупацията на Крим, както и подкрепата за терористи и сепаратисти в Югоизточна Украйна, огромните средства, които руските власти хвърлят за въоръжаване на армията, за превръщане на Крим в плацдарм за агресии в региона и срещу Европа, показват, че става дума за „далекобойна” стратегия. 

Русия се подготвя за война срещу Европа, срещу нашия свят.
 
Опитва се, както някога това прави Сталин, чрез договор си с  Хитлер, да си осигури пасивността на Германия чрез „бизнес сделката”„Северен поток- 2”.  Така през 1939 г. Пактът за ненападение „Рибентроп-Молотов” дава възможност на Русия да стане основен доставчик на горива и зърно за Германия, осигурявайки си възможност за агресия срещу Финландия, Литва, Латвия, Естония и Полша. Впрочем, след агресията си срещу Финландия СССР е изключен от Организацията на народите. Днес е време Русия да бъде изхвърлена от Постоянния съвет за сигурност на ООН.  Защото това е държава, която не гарантира, а точно обратното – постоянно генерира несигурност. 

Многократно през последните години полски анализатори и политици обръщат внимание, че политиката днес на Русия повтаря модели на поведение познати от навечерието на Втората световна война. Поляците най-добре знаят какво означава руска агресия. Те имат жесток исторически опит, както от сблъсъка си и с Русия,  и с Германия. Любопитен е фактът, че по време на Първата световна война Царство България е съюзник на Германия. В същото време  поляците воюват за своята свобода и независимост и срещу Русия, и срещу Германия. Това е времето, когато Иван Вазов поздравява освобождението на Полша от Руската империя и  възкръсването ѝ като държава. В известното му стихотворение посветено на смъртта на големия полски и световен писател Хенрик Сенкевич, четем:  

Възкръсна Полша, а ти загина,
дойде свобода, а ти замина.
Казах ли право? Не, полски сине:
не гасне слънце, духът не гине.

Като български патриот Иван Вазов е бил наясно, какви гадове са били руските окупатори на Полша. Той посвещава посвещава стихове и на бранителя на България ген. Иван Колев, който със своята „конница – буря от бесни демони…” в Добруджа громи руските агресори. Но нима днес нещо се е променило? Променило се е единствено това, че нямаме поет като Вазов, който да заклейми руснаците като „немили, неканени гости” и да предупреди българите, че те и днес ни „носят иго ново”. 

Споменах Хенрик Сенкевич и затова искам да припомня, че той през 1915 г., заедно със световноизвестния полски пианист и композитор, дипломат и политик, а и бъдещ министър-председател на Втората полска република Игнаци Ян Падеревски, основават в изгнание  Върховен народен комитет, който има за цел да координира политическите, военните и дипломатическите действия на поляците в борбата им за свобода и независимост. Този комитет изпраща в София журналиста д-р Тадеуш Станислав Грабовски със задача да информира българската общественост за полската кауза на независимостта. Д-р Грабовски провежда анкета с 32-та членове на правителството, интелектуалци и журналисти, задавайки им един въпрос: „Има ли право Полша на самостоятелно, суверенно съществуване върху собствената си държавна територия отпреди подялбата в края на XVIII в. и началото на XIХ в.?”  

Независимо, че България е съюзник на Германия, която също като Русия е окупатор на Полша, всички анкетирани български политици, членове на правителството, журналисти, видни интелектуалци, уважавани университетски професори, писатели и поети, подкрепят полската независимост. Така се появява прочутата "Българска анкета по полския въпрос".  Д-р Тадеуш Станислав Грабовски отбелязва специално, че българския 

цар Фердинанд се оказва първият от европейските монарси, който  подкрепя възстановяването на полската държава

 Така Хенрик Сенкевич, в края на своя живот, получава от България най-важното признание – подкрепата за свободата и независимостта на своето отечество. Благодарение на победата на България срещу Русия в тази война и Украйна получава своята независимост. А за пръв посланик на Царство България в Киев е акредитиран проф. Иван Шишманов – най-близкият приятел на Иван Вазов. Такива българи е имало някога. 

Това са примери, които днешните български политици трябва да знаят. Защото 100 години са минали от това време, но Русия продължава и днес да бъде държава агресор. Тя окупира славянски земи и от тях насочва своите ракети към нас, към Европа. Толкова ли сме глупави, че не можем да се досетим, че днешното руско маниакално въоръжаване не е насочено срещу Австралия и Нова Зеландия, а е предназначено за нас, за европейците. Нима ядрените оръжия са предназначени за „ислямските терористи”? Нека не бъдем наивници. Нима Русия има мерак да окупира арабските пустини? Накъде досега в своята досегашна история тя е насочвала агресията си? Случайно ли се пее в една руска песен, че само с „винтовка в ръка руснакът може да види чужда страна?” 

Русия се подготвя за агресия срещу Европа 

Руското нападение срещу украинските кораби става в Керченския пролив, от който ни делят само 720 км. Няма и час полет. Опасността е пред очите ни, на ръка разстояние. Засега украинците са тези, които възпират руската агресия, те са буфер между нас и агресорите. Наш дълг е да им помогнем. Защото, ако днес не помогнем на Украйна, утре ще гори нашата черга. Кремъл вече имат стоварени в България свои „зелени човечета” – „туристи” със „зелени чорапи”.  Те имат подкрепата на български паравоенни формирования. И „зеленочорапниците” и „паравоенните” поддържат контакти с отделни лица от българските органи за сигурност. Затова и се чувстват недосегаеми. Трябва ли да мислим тогава, че българските власти толерират тяхното съществуване? Известно е, че наши политици и бизнесмени през всичките години на прехода са зависими от Русия. Те работят за интересите на Русия и несъмнено добре печелят от това си предателство. Водят антибългарска политика, което ще рече, че отказват да водят равнопоставена политика с Русия. Вместо такава те развиват безумни идеи от типа, че страната ни трябва да бъде „мост за връзка” с агресорите. Нещо като Керченски мост. Не България, а Керчения. 

Европейският съюз на който същите политици и бизнесмени споделят парите, но не и ценностите, в декларация напомни вчера, че Керченския мост е „изграден от Русия без съгласието на Украйна и това е нарушение на суверенитета и териториалната ѝ цялост". ЕС  "не признава и няма да признае незаконната анексия на Крим от Русия", се казва в същата декларация. Същевременно НАТО декларира, че подкрепя напълно суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включително правата ѝ на корабоплаване в териториалните ѝ води. А още преди месец полският премиер Матеуш Моравиецки заяви, че Русия може да започне военно настъпление в Украйна след пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток-2". По думите му "ескалацията на агресията" срещу Украйна може да последва, когато украинската газопреносна система престане да играе за Москва "толкова важна роля". Това е повече от очевидно и повече от тревожно. 

Русия, която днес не допуска украински кораби в Азовско море, няма да се спре пред следващата и далеч по-важната за нея цел, а именно 

да удуши енергийно Украйна

А войната срещу Украйна е война срещу Европа. Време е нашите управници да схванат, че няма конфликт между Украйна и Русия, а има руска агресия срещу Украйна в близост до източната българска граница. А това налага България ясно да определи днешната руска политика като основна опасност за националната ни сигурност. И да предприемем незабавно действия за укрепване на българските въоръжени сили, за разполагане у нас на наши, т.е. натовски ракетни бази, за ефективно превъоръжаване на армията по натовски стандарти – самолети,  кораби, ракети. Правителството трябва да започне действия за изгонване от България на онези руски граждани, за които ДАНС би трябвало да има сведения, че са работили или работят в органите за сигурност на Руската федерация. И не става дума само за руски шпиони на прикритие като „дипломати” , но и за т.нар. „приселници”, „туристи”, според обясненията на министър Ангелкова. Впрочем, софиянци са забелязали, че в момента около руското посолство, се вдига висока бетонна стена. Кога са прави така? 
Необходимо е веднага и без повече приказки да се ликвидира любимият на Теменужка Петкова руски проект АЕЦ „Белене”. Защото АЕЦ „Белене” означава още по-голямо руско присъствие у нас и респективно още по-голяма зависимост от Кремъл. Така самата България се превръща в опасност за европейската сигурност.  

България трябва да ограничи до минимум контактите си с Русия, докато неин президент е Владимир Путин. 

И докато тя води политика, която днес е обект на справедливи санкции. Ако наистина искаме да имаме свободна и независима България. Да я имаме като европейска държава, а не като Задунайски Путинистан. Призовавам младите хора да не бъдат безразлични към опасността за нашата страна идваща от Русия. Призовавам българите живеещи в Западна Европа, в САЩ и Канада, да предприемат протестни действия за спасяване на България от руската агресия. Млади хора, протестирайте пред българските посолства в чужбина и настоявайте България да води наистина европейска и натовска политика. Обръщайте се с петиции до правителствата на държавите, в които живеете и изразявайте своята тревога от нарастващата захплаха за нашия Черноморски регион от военолюбивата политика на Кремъл. Нека да си помогнем днес, защото утре ще бъде късно. 

Мижави и усукани думи на „безпокойство” няма да спрат кремълските агресори. Призивът за „диалог” само насърчава поредната провокация. Владимир Путин разчита с него да се преговаря, макар отлично да знае, че на терористична политика не се отговаря с преговори.  Нима, ако бе окупирана руска територия той би се съгласил да води преговори с окупаторите ѝ? С политици като Путин трябва да се постъпва по путински. В коя книга сте чели разбойник да преговаря? Може, но само ако е поставен натясно. И се преговаря само за условията за капитулация. Руският президент превърна съвременната политика в съвременно разбойничество. Затова и не трябва да си отиде от този свят ненаказан. Ако наистина всички приказки за право и справедливост, които повтарят днешните политици са истини, а не само къс европейска хартия. 
Искате ли мир? Искате ли спокойствие и сигурност? Тогава спрете Путин!