Сърбия: Интерконекторът с България ще бъде завършен през есента

До момента на строителната площадка са доставени около 100 км тръби, или около 90 процента

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Дубравка Джедович инспектира днес, заедно с ръководителя на Делегацията на ЕС в Сърбия Емануел Жиофре, работите по изграждането на междусистемната газова връзка Сърбия-България и заяви че целият проект ще бъде завършен през есента, предаде Танюг.

„Изграждането на междусистемната газова връзка е от стратегическо значение за нашия енергиен сектор, тъй като с изграждането на този тръбопровод ще можем да доставяме газ от няколко източника, като Азербайджан и от терминала за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция. През предходния период ние преодоляхме много предизвикателства по проекта, а днес започна работата по най-трудния участък от газопровода, където междусистемната газова връзка се пресича с магистралата. Очакваме целият проект да бъде завършен през есента“, каза Джедович.

Тя допълни, че до момента на строителната площадка са доставени около 100 км тръби, или около 90 процента, като реализация на този етап е по-голяма от планираната.

„Изграждането на междусистемната газова връзка Сърбия-България има и регионално значение, поради което имаме силна финансова подкрепа от ЕС за този проект. Паралелно с изпълнението на проекта започнахме подготовката на пространствено-техническата документация за друг важен проект за газовата диверсификация на Сърбия, който е изграждането на междусистемна газова връзка между Сърбия и Република Северна Македония“, каза Джедович.

Ръководителят на делегацията на ЕС в Сърбия Емануел Жиофре каза, че е доволен да види как напредва този проект и че ЕС продължава да е ангажиран с диверсификацията на газовите доставки за Сърбия и повишаването на устойчивостта и конкурентоспособността на нейната енергийна система.