Сръбското правителство и подчинените му медии лъжливо обвиняват косовската полиция в бруталност

Сръбското правителство и някои свързани с държавата медии разпространяват невярна информация, обвинявайки косовската полиция в побой над косовски сърби, които са блокирали пътищата до два гранични контролно-пропускателни пункта, съобщава „Екзит Нюз“, предаде БГНЕС.

В сряда свързаният със сръбското правителство „Косово онлайн“ съобщи, че полицията е набила сърбин, който е отказал да закупи временен регистрационен номер, само за да бъде спасен от патрул на КФОР, който се оказал там. „Докладът“ бързо беше „грабнат“ от няколко други медии, свързани с държавата и сръбското правителство, които обвиниха косовската полиция в бруталност срещу протестиращите.

Косовската полиция публикува изявление в същия ден, в което отрече обвиненията и фалшивия доклад.

Днес същият портал съобщи, че този път полицията е била трима сърби по същата причина. Сръбското правителство този път добави, че напрежението между протестиращите косовски сърби и полицията „е ескалирало“.

„Няма да толерираме физическо насилие, провокации и нападения срещу сръбския народ в Косово и всеки трябва да го разбере добре“, каза Петър Петкович, ръководител на правителствена служба, работеща за косовските сърби.

Говорейки от Унгария, където е на посещение днес, сръбският президент Александър Вучич заяви, че е притеснен от новината за трима сърби, пребити от косовската полиция.

„Вярвам в смелостта на моя народ“, заяви той. "Ако се опитат да преследват нашия народ, това няма да се случи."

Косовската полиция отново отрече обвиненията в официално изявление, подчертавайки многократните опити на сръбските медии и правителството да подбудят протестиращите към насилие срещу полицията.

За Вучич решението на предполагаемата криза, произтичащо от решението на Косово да наложи на Сърбия същото изискване за временни регистрационни номера, което Сърбия прилага в Косово повече от десет години, е създаване на Асоциация на сръбските общности.

Асоциацията беше договорена между Косово и Сърбия през 2013 г., но две години по-късно Конституционният съд на Косово я призна за противоконституционна. Той заяви, че не може да има запазени изпълнителни права изключително за централното правителство.

Въпреки двата блокирани пътя на четвъртия ден от прилагането на новото правило в Косово, около 6400 временни регистрационни номера на автомобили са закупени от сърби, влизащи в съседната им страна, съобщи косовската полиция днес.