Срам обзе българите във Филаделфия – представителят на Украйна в ООН изтъкна помощта на Гватемала и нито дума за страната ни

На Русия ще бъдат необходими най-малко 10-15 години да започне да се приближава към нормите на демократичния свят

Сергей Кислиця

Сергей Кислиця

Нася Кралевска, специално за Faktor.bg

Проливният дъжд с гръмотевици не попречи на активната политически общност на Филаделфия да препълни обширната зала на емблематична неокласическа постройка в центъра на многолюдния град. Събитието си заслужаваше да бъде зачетено – Съветът за световни събития бе поканил за среща с местната публика Сергей Кислиця - постоянен представител на Украйна в ООН от 2019 г. насам.  
Аудиторията бе многолика – възрастни дами и господа, млади хора, дори гимназисти. Украйна бе събудила дълбок интерес с 

героичната роля,

 която играе в момента в глобален мащаб. Нейните граждани защитават не само собствената си държава от жестокия агресор – Путинова Русия, но предпазват и другите държави на Европа от налудничавите стремежи на кагебийския режим, застрашаващ световния мир и ред.     
Видният дипломат бе представителен мъж на средна възраст. Той посети филаделфийци само три-четири дни след като част от наемническата армия „Вагнер“ бе осъществила започнатия си, но недовършен поход към Москва за сваляне на военното ръководство на Руската федерация. 
По всяка вероятност последните дни бяха за украинеца извънредно напрегнати. 
Но господин Кислиця излъчваше спокойствие и сдържаност. Той изрази благодарността на народа си за подкрепата, осъществена от Съединените щати и другите държави – представители на демократичния свят, в битката му в защита на целостта на държавата му. И добави, че дължи на аудиторията отговор на интересуващите я въпроси.
И те заваляха от всички страни.

Представителят на Украйна в ООН сподели ред факти от статута на международната организация. Един от тях бе, че САЩ я подкрепят финансово с 24 процента от нуждите й, а Руската федерация – с най-обширна територия, – с 2 процента. 
Подчерта, че Русия в момента е 

извор на световна нестабилност,

 а разполага с най-големия атомен арсенал. Предупреди, че никой не трябва да се заблуждава относно Евгений Пригожин – изключително опасен и жесток човек с непредсказуемо престъпно поведение. Добре бе, че Западът не взе отношение в конфликта помежду него и Владимир Путин - вътрешен проблем на държавата им.
Относно срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли т.г. Сергей Кислиця сподели виждането си, че организацията има огромна нужда от Украйна, смаяла света с решителната си съпротива срещу руския нападател, със смелостта и борческия дух на гражданите си, със стратегическото си местонахождение на европейския континент, което й дава възможност да отбранява с цената на собствената си кръв съседите си. Нуждата според дипломата е двупосочна – Украйна се нуждае от НАТО, а НАТО - от Украйна. Затова Организацията на Североатлантическия договор трябва да подпомогне с още по-ефективни средства битката на страната му срещу злото.  

За Сергей Кислиця на Русия ще бъдат необходими най-малко 10-15 години да започне да се приближава към нормите на демократичния свят. Според дипломата

 огромна грешка беше, че НАТО не прие Украйна

 още преди антиправното завземане на Крим. Тогава Западът се уплаши да не раздразни Руската федерация. А всъщност Владимир Путин не успя да реагира когато балтийските държави и Полша се присъединиха към отбранителната организация, а в днешни дни постигна това и Финландия. В крайна сметка с действията си Путин е този, който предизвиква нациите да се нуждаят от закрилата от североатлантическия съюз.
Украинецът припомни, че всяка война е свързана с чудовищно нарушаване на човешките права и с огромни разрушение. Специално се спря на злочестата съдба на хиляди украински деца, предизвикана от съседната им Русия – убийства, наранявания, отвличания. Изтъкна с известно национално самочувствие, че мнозинството емигрирали в държави от демократичния свят след февруари 2022 г. украински жени, деца, старци и старици, държат да се върнат обратно в Украйна, където имат дом, професия, препитание. И още, че в Полша 70 процента от приютилите се там бежанци работят и плащат данъци на държавата домакин. За него украинците са хора с подчертана гордост, които държат на независимостта си.
На въпроса – ще бъдат ли използвани руски авоари за възстановяване на Украйна след края на войната,  г-н Кислиця отговори, че според международното право агресорът е този, който заплаща това действие. Така че Руската федерация е длъжна да поеме разноските за преодоляване на огромните разрушения и загуби на нападната от нея съседка. Германия само до преди две години е плащала репарации за престъпленията си по време на Втората световна война. Бъдещите правителства на Русия трябва да постъпят по същия начин, ако искат да се приобщят към свободния свят. 
Представителят на Украйна в ООН изясни на аудиторията, че възстановяването на държавата му от главоломното нападение предлага благоприятна възможност на чуждестранни фирми да инвестират в нови инфраструктури и прочее. И затова е важно страната му да се изгради като

 част от Европейския съюз

 Общността също има предимства от това. 
На следващ въпрос – бори ли се Украйна срещу съществуващата в нея корупция, - украинецът отговори, да – бори се. Но добави да не се забравя, че подобни проблеми съществуват и в други държави от демократичния запад. Явно въпросът го беше засегнал.   
Млад мъж постави важни запитвания – възможно ли е Руската федерация да бъда изключена от Съвета за сигурност поради военните си престъпления? И колко държави са гласували тя да заеме мястото на Съветски съюз в тази важна институция?
Отговорът на украинеца бе твърде интересен – решението никога не е било гласувано. Просто представителството на Русия по времето на Борис Елцин една Коледна нощ сменило табелата на СССР с табела на Руската федерация - без обсъждане на въпроса, а камо ли гласуване. Събитието той оцени като грубо нарушение на разпоредбите на ООН. А като отговор на първия въпрос той заяви – че Украйна е предложила Русия да бъде изключена от Съвета за сигурност. 
Сергей Кислиця изрази съжаление, че след обявената независимост на Украйна през 1991 г. Комитетът на държавната безопасност от времето на съветската диктатура не е бил прочистен от старите кадри, а е сменил само името си. Обратно на това са постъпили трите балтийски републики – Литва, Латвия и Естония. Те решително са изпъдили от териториите си съветските войски. И са изградили изцяло нова система на специалните си служби, без помен от съветската. 

В края на срещата г-н Кислиця даде да се разбере, че за него войната ще приключи, едва когато се промени режимът в Руската федерация. Когато не управлява повече Путин или друг като него, който иска да унищожи украинските държава и народ. Дипломатът подчерта необходимостта от единство на нацията и през военно, и през мирно време. Сподели, че след края на тази война политическият елит на Украйна ще бъде изправен пред сериозни предизвикателства - да задържи и да закрепи това единство. 
И да смени реториката на войната с тази на мира. 
...
Ще си позволя да споделя личен момент от вълнуващото събитие, през който потънах в земята от срам. Сред държавите, подкрепящи Украйна, Сергей Кислиця спомена Гватемала, намираща се на другия край на света. Президентът на държавата от Централна Америка посетил Киев в знак на подкрепа спрямо сражаващата се героично срещу руската агресия украинска нация. 
А българският президент Румен Радев - глава на съседна държава с твърде близка съдба, в която живеят голям брой наши сънародници - зае коренно противоположна позиция. 
Как да не изпитам дълбок срам?!