Кремъл внедрява шпиони и килъри в потоците от антивоенни руски мигранти

Руската агентура става все по-нагла и изобретателна

Кремъл използва масовото бягство от Русия на опозиционно настроени граждани, за да създаде прикритие за изпращането на професионални шпиони, диверсанти и наемни убийци в европейските страни, пише The Wall Street Journal.

Повод за публикацията е убийството на дезертиралия руски летец Максим Кузминов в Испания. 
Изданието отбелязва, че Кузминов, който беше застрелян в градчето Виляхойос на 13 февруари тази година, е само един от многото убити или „внезапно починали“ руснаци.

За отбелязване е, че Москва дори не опитва да се преструва, че не е свързана с убийството на Кузминов.
"Този предател и престъпник е морален труп от момента, в който е планирал своето мръсно и ужасно престъпление", заяви шефът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин.

Европейски служители споделят, че Кремъл умишлено е оставил границите на Русия отворени. Така със стотиците хиляди руски бежанци, които бягат от мобилизация и репресии в държави от Европа, Централна Азия и Кавказ, в тези страни проникват нови руски агенти.  

Представители на западни спецслужби посочват, че руската агентура става все по-нагла и изобретателна, включително за борба срещу инакомислието зад граница. Руските агенти все по-често използват чужди граждани в свои операции.

Превод Faktor.bg