Без среща между президента и премиера - предложението е Главчев да поеме МВнР

Премиерът ще изпрати искане за освобождаването на Стефан Димитров

Димитър Главчев, снимка: БГНЕС

Димитър Главчев, снимка: БГНЕС

Среща между президента Румен Радев и премиера Димитър Главчев няма да има.

Министър-председателят Димитър Главчев предлага промяна в състава на служебния кабинет. Съгласно предложението, изпратено до президента Румен Радев, от длъжността министър на външните работи следва да бъде освободен Стефан Димитров и поста да поеме премиерът Главчев, съобщиха от правителствения пресцентър.

Преди седмица премиерът Димитър Главчев поиска смяната на Стефан Димитров. Премиерът първо предложи за МВнР Даниел Митов, който оттегли номинацията си след обвинения в политическо влияние заради поста му на заместник-председател на ГЕРБ. Министър-председателят обяви, че няма план Б и излезе с решение сам да поеме и този външното министерство. Президентът Румен Радев обаче изрази неодобрение и заяви, че дава на премиера време до днес да помисли и да се посъветва с експерти.

Очакванията са още днес държавният глава да издаде два указа – за смяната на министъра на външните работи и за смяна на министъра на земеделието, също по предложене на премиера.

Всичко това става през последната работна седмица на 49-ото Народно събрание. Депутатите имат още три работни дни преди да излязат първо във Великденска, а след това и в предизборна ваканция. /БГНЕС