Путин започна и загуби тази война и повлече страната си надолу

Явор Сидеров

Явор Сидеров

Явор Сидеров

Стрелбата по цивилно население в Киев, Днипро, Житомир, Лвов е военно престъпление. Ако оцелее, Путин ще бъде съден от международен трибунал. Ракетните удари по градовете на Украйна нямат никаква военностратегическа или тактическа стойност. Те са чист тероризъм, движен от озлобление - заради катастрофиралата инвазия и заради унижението с моста.

Путин започна и загуби тази война

и повлече страната си надолу. Репутационните щети, които Русия понася, са далеч по-значими, отколкото военните или икономическите. Срина се митът за руската военна мощ. Срина се уважението, което милиони хранеха към Русия заради жертвите, които понесе във Втората световна война и ролята, която изигра в победата над нацизма. Срина се идеята, че Русия е легитимен и пълноправен член на международната общност в първоначалния смисъл на термина - като страна-основател на ООН, като държава, която държи на мултилатерализма и международното право - аргумент,

който Путин не се уморява да използва срещу САЩ

заради ролята им в югославските войни, Ирак и Афганистан. Срина се и домораслата идея, че Русия има особена цивилизационна мисия. Всичко това се срина заради комплексите на един лидер, който не разбра причините за падането на СССР и се опита да възстанови империята без спойката на една глобална идеология, без необходимата за една свръхсила икономическа мощ и технологичен наредък, без меката сила, задължителна за всеки, които иска да води хората не въпреки желанието им, а със съгласието им. Когато водят силовици и военни, особено реваншистки настроени силовици и военни, резултатите са печални за всички.