Срив на еврото, възможна е рецесия

От началото на годината еврото е загубило около 10% от стойността си

От началото на годината еврото вече е загубило около 10% от стойността си, което се дължи на войната в Украйна и опитите на Федералния резерв на САЩ да овладее нарастващата инфлация. Несъмнено най-голям принос за спада на единната европейска валута, както и за инфлацията, имат растящите цени на енергията.

На холандския пазар на фючърси TTF цените на природния газ се повишиха до най-високото си ниво от около четири месеца насам, утежнени от неотдавнашните стачки на газовите работници в Норвегия и ограничаването на доставките от страна на Русия. В рамките на една година цената на газа се е повишила с около 140%.

Повишените цени на енергията, както и увеличаването на редица производствени разходи, вече оказват значително въздействие върху икономиката на ЕС. Индексът на мениджърите по покупките (PMI) в Европа продължава да спада, което показва забавяне на растежа в еврозоната. Положението на паричните пазари също продължава да се влошава, като в рамките на три седмици те спаднаха значително.

За разлика от Федералния резерв, който се бори за овладяване на инфлацията, Европейската централна банка (ЕЦБ) изглежда се е провалила напълно в тази си мисия. ЕЦБ има за цел да постигне 2% инфлация в средносрочен план. Но тъй като не се вижда краят на високата инфлация и ЕЦБ не желае да предприеме по-драстични мерки, изглежда, че тази цел вече е изоставена. /БГНЕС, "Брасълс таймс"