Срокът на "мярката 40 лв." за хотелиерите с бежанци е предвиден за 3 месеца

Срокът на "мярката 40 лв." е предвиден за 3 месеца. Това каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на изслушването си в Комисията по туризъм, предаде БГНЕС.

Ирена Георгиева уточни, че към момента са заявили желание за участие в мярката 95 места за настаняване.

Тя запозна депутатите с параметрите по мярката "40 лв.". "Част от въпросите, които вълнуват всички, в това число и най-вече хотелиерите, се изясниха. Министерство на туризма отговаря основно за организацията по настаняването на украинските граждани и ще администрира изплащането на сумите за това, което ни е представено като разчет за реално извършени разходи. Под реално извършени разходи - се разбира колко украински граждани са приели тези хора. Получилите временна закрила имат право на помощ за подслоняване и изхранване три пъти на ден в общ размер на 40 лв. без ДДС, но с включен туристически данък за срок от 3 месеца. Не се прави разлика между дете и възрастен. Всеки разсеян от Украйна гражданин над 18 или под 18 години ще бъде обгрижен от хотелиерите и те ще получат тази сума. Същата помощ ще получат и лицата, заявили достъп до пазара на труда у нас", каза още Ирена Георгиева. Тя обясни, че мярката има три етапа. "Първият период, който ще бъде разплатен, е за периода от 24 февруари до 31 март. Ще се подават заявления от хотелиерите, оказали грижа на тези лица в периода от 1 до 5 април чрез системата за управление на националните инвестиции. Една платформа, която голяма част от туристическия бизнес вече добре познава. Чрез тази система администрираме всички останали схеми за държавно подпомагане на туристическият бизнес", каза още заместник-министърът. По думите й вторият отчетен период е от 1 април до 30 април, като подаването на заявления за това ще е от 1 до 5 май, а следващият от 1 май до 31 май, като кандидатстването е от 1 до 5 юни.

"Как местата за настаняване ще могат да изявят желанието си да участват в програмата - чрез стандартизирана заявка, която ще бъде публикувана както на страницата на Министерски съвет, така и на страницата на Министерство на туризма с кратка информация каква е цялата процедура. Отделно от това с решение на Министерски съвет 147 са приети подробни указания за това как се кандидатства за участие в програмата, респективно как ще се кандидатства, как ще се подават заявления за това да бъде изплатена съответната сума. Задължително е информацията за настанените лица да бъде регистрирана в единната система за туристическа информация чрез съответните резервационни системи на съответните места за настаняване. Тази помощ се предвижда да се използва и в обектите на НСИ, болници, лечебни станции, собственост на държавата и общините. За тях правим временен регистър", каза още Ирена Георгиева.

Заместник-министърът на туризма коментира дали има данни за броя на легловата база в България. "Източникът на информация е Националният туристически регистър, където има регистрирани над 20 хил. места за настаняване. В момента правим временен регистър на общинската, държавната и ведомствената база, в която е възможно да се осъществява настаняването. Нашата отправна точка каква е хотелската база е в Националния туристически регистър. Той ще бъде базата, от която тръгваме, за да можем да осъществим контрола на регистрираните граждани. Тук идва на помощ единната система за туристическа информация, защото хотелиерите имат задължението по закон и това задължение те би трябвало да го изпълняват от 3 години да регистрират всички пристигнали, настанени в местата за настаняване лица", заяви още Ирена Георгиева. /БГНЕС