Стачка на френските железници остави хиляди хора блокирани преди Коледа


Около 200 000 туристи във Франция се опитват да намерят алтернативи на отменените влакове, тъй като стачка в железниците предизвика хаос дни преди Коледа, предаде АФП.

Националният железопътен оператор SNCF съкрати една трета от редовните влакове за коледните празници, когато милиони французи традиционно пътуват.

Най-силно засегнати са високоскоростните линии TGV, които са основен стълб на пътуванията на дълги разстояния с влак във Франция.

Според уебсайта на SNCF половината или повече от предвидените за уикенда влакове са били отменени по ключови маршрути като Париж - Рен, Западна Франция, или Париж - Бордо, Югозападна Франция.

Железопътният оператор обеща безплатни презаверки.

Той предложи също така да изплати два пъти по-висока сума от първоначалната цена на билетите на хората, които не са успели да ги презаверят. Пътниците заявиха, че това не е голяма утеха за провалената празнична почивка.

"Разбирам исканията им, но трябва ли да стачкуват по време на празника?" - каза пред АФП Изабел Бариер, притежателка на билет от Париж до Тулуза.

"Това е тежко за децата и семействата", каза тя и добави, че сега ще пътува ден по-рано с автобус, което ще отнеме осем часа. "Това е доста неприятно", каза тя.

По-рано шефът на пътническото подразделение на SNCF Кристоф Фанише нарече стачката на пътническите инспектори "скандална" и "неприемлива". Тя е започнала без подкрепата на профсъюза.

"По Коледа не се стачкува", съгласи се говорителят на правителството Оливие Веран, цитиран от БГНЕС