Стачка в Холивуд разбърка програмата на фестивала във Венеция

Актьори са притеснени от намаляващите заплати заради ерата на стрийминга и заплахата от изкуствения интелект

Филмовият фестивал във Венеция смени лентата, планирана за премиера заради продължаващата стачка в Холивуд, съобщават организаторите на културното събитие, предаде АФП.

Осемдесетото издания на емблематичния фест ще бъде открит от филма на Едоардо Де Анджелис "Команданте", вместо "Чалънджърс" на Лука Гуаданино, се казва в нарочно съобщение от късно снощи. В него се уточнява, че лентата на Гуаданино с американската звезда Зендая „няма да участва във фестивала след решение, взето от продукцията“, поради продължаващите стачни действия в Холивуд.

Световната премиера на "Команданте" ще бъде в сряда, 30 август, в Сала Гранде на Палацо дел Синема, след  церемонията по официалното откриване на фестивала.

Базиран на истинска история, "Команданте" описва спасяването на 26 корабокрушенци белгийци по време на Втората световна война от капитан на подводница, изигран от Пиерфранческо Фавино.

Промяната в програмата на фестивала във Венеция е заради включването на холивудски актьори към стачката на сценаристите, която след 63 години на практика блокира цялата филмова индустрия и принуди Холивуд да спусне кепенците. До нея се стигна след като преговорите за постигане на нов договор на Гилдията на екранните актьори с продуцентските студия приключиха без споразумение. Исканията на синдиката са фокусирани върху намаляващите заплати в ерата на стрийминга, както и върху заплахата за индустрията от изкуствения интелект.