Станишев заговори за "Социална Европа", България също имало нужда от нея

Лидерът посочи, че ще търсят взаимодействие с крайната левица и зелените, въпреки различията им

Сергей Станишев

Сергей Станишев

Партията на европейските социалисти тръгва към евроизборите с идеята за „Социална Европа“, обяви нейният лидер Сергей Станишев на конгреса на организацията в Мадрид. 

Лозунгът за социална Европа се противопоставя на идеята за Европа на нациите на националистите, защото това означава по-големите да мачкат по-малките, поясни Станишев.

Президентът на ПЕС обясни, че целта на всяка партия от политическото семейство е да спечели повече мандати. Той изтъкна, че бъдещите евродепутати трябва да могат да разговарят с хората. И благодари за номинациите, които е получил.

 "С  огромна част от тези хора съм водил много кампании, те ме познават и знаят, че съм човек на БСП - винаги съм бил и ще бъда", бе категоричен Сергей Станишев.

Той прогнозира, че след вота ПЕС може да води разговори с крайната левица и зелените, въпреки различията, които имат.

„Предстоят ни три месеца на едно пътешествие, една одисея на диалог с хората, в която ще представим нашия нов социален договор за Европа, който предстои да одобрим. Изработили сме го заедно - 34 партии от нашето политическо семейство с амбицията да убедим колкото се може повече европейци – да спасим Европа чрез промяната“, каза в началото на изложението си пред медиите Станишев.

"Убеден съм, че всички европейци искат да видят ЕС, който бори несправедливостта, възстановява социалната справедливост, който отстоява и реализира един план за младите хора. Мнозина днес казват – Европа на нациите, да се разделим, всеки да си гони интереса. Това означава Европа да бъде един общ пазар. Искаме Европа, която е единна и солидарна, където всяка стана е уважавана, ние казваме "не" на различните скорости, искаме Европа, където по-слабите страни се „изтеглян нагоре“ чрез младежка гаранция, детска гаранция", изтъкна още Станишев.

"В отговор на крайните националисти, които казват „Европа на нациите“, ние казваме „Социална Европа“. „Европа на нациите“ означава големият да мачка малкия. Очевидно е обаче, че те посочват много проблеми, от които хората негодуват. Но тези проблеми са породени от дясната консервативна политика - това, което виждаме е все по-голямо сближаване на ЕНП с крайните националисти. Те изграждат мостове към Орбан, към австрийските националисти. 

Тук, в Испания, виждаме как Народната партия и либералите избелват образа на крайните националисти, да не кажа неофашисти. Те вече управляват с тях в Андалузия, готови са да управляват с тях и на национално ниво", продължи лидерът на ПЕС.

"Ние искаме да кажем – разделянето на Европа по национални домове означава край на идеята за Европа. Но тя е и крайно неизгодна за България, защото ние не сме най-голямата и най-силната икономически страна. Ние имаме нужда нашият глас да бъде чут, защото така е устроен Европейският съюз – да бъдат защитавани по-слабите от по-силните", повтори още веднъж основната си теза Станишев.