Станка Желева: Ако властта не премахне паметника на съветската армия, ще го направи обществото

Позорно е той да е в центъра на София

Станка Желева

Станка Желева

Крайно време е Паметникът на Съветската армия да бъде премахнат, заяви в ефира на Нова ТВ Станка Желева, дъщеря на първия президент на Република България Желю Желев.

„Иска се добра воля, иска се смелост, защото е позор в центъра на София най-високият и най-големият паметник да бъде Паметникът на Съветската армия. На една армия, благодарение на която е бил наложен тоталитарният режим. Защитниците на паметника продължават да бъдат негови наследници." – посочи Желева.

"Проблемът е, че има прекалено много интереси в България обществото да бъде разделено, да бъде противопоставено. Този паметник се превърна в символ на това разделение." – допълни тя.

"Тези хора, наследниците на тази народна власт, които искат да продължават да бъдат ключов фактор в българската политика, на тях е нужен паметникът", подчерта Станка Желева.

"В момента на ход е областната управа, която поде, така да кажем, собствеността на монумента. Ако не бъде премахнат от политиците, мисля, че ще бъде премахнат от гражданското общество." – прогнозира тя.