Петер Стано: Твърденията на Кремъл, че ЕС работи срещу властта в Сърбия, са пълна глупост

"Прилагането на споразумението за регистрационните номера на автомобилите е доказателство, че диалогът между Белград и Прищина е възможен и че Брюксел работи за прилагането на Охридското споразумение, което е правно обвързващо и за двете страни", заяви в Брюксел говорителят на ЕК Петер Стано, съобщи "N1".

Стано подчерта, че диалогът ще бъде продължен веднага след като бъде сформирано новото правителство на Сърбия, а ЕК ще помогне и на двете страни в това, защото Прищина и Белград трябва да изпълнят всичко, което е било уговорено. Членовете на ЕС и институциите очакват това да стане възможно най-скоро.

На въпроса дали в обозримо бъдеще може да се очаква среща на най-високо равнище в диалога между Белград и Прищина, говорителят на ЕК отговори, че "напредъкът в диалога продължава на всички нива" и че срещата между президента на Сърбия Александър Вучич и министър-председателя на Косово Алабин Курти ще бъде обявена, когато бъдат изпълнени условията и бъде определен дневният ред на такава среща.

Запитан какво ще предприеме ЕС, след като през декември Вучич изпрати писмо до ЕС, в което заяви, че няма да прилага основните разпоредби на Охридското споразумение, Стано отговори, че не може да се позове на различните писма и подчерта, че "няма информация Сърбия официално да се е отказала от прилагането на задълженията от Брюкселското или Охридското споразумение".

Той подчерта, че и двете споразумения са правно обвързващи, като изтъкна, че ЕС помага на двете страни да ги прилагат, и уточни, че разпоредбите на споразумението са станали част от процеса, който води до присъединяването на Сърбия и Косово към ЕС.

На репликата на журналист, че Сърбия не напредва към членство в ЕС по други важни причини, Стано отвърна, че може да се каже, че Сърбия не напредва по други причини, но ако към това се добави още една, хората със сигурност няма да го възприемат като нещо благоприятно.

Говорителят допълни, че ЕС и САЩ внимателно следят това и изрази убеждението си, че през тази година двете страни ще вложат нова енергия в изпълнението на Брюкселското и Охридското споразумение.

Стано отбеляза също, че някои твърдения, че Европейският съюз се опитва да се намеси или да насърчи процеса, насочен срещу правителството на Сърбия, са пълни глупости и това са руски твърдения, които трябва да бъдат изкоренени.

По този начин говорителят на ЕК отговори на журналистически въпрос как Брюксел гледа на твърденията на сръбския президент Александър Вучич и правителството, че ЕС е организирал протести в Сърбия с цел сваляне на правителството и че тези сведения са получени от руските разузнавателни служби.

Той заяви, че ЕС е посочвал това многократно и сега е моментът, в който наистина трябва да се мисли, говори и действа по европейски, така че стремежът за присъединяване към ЕС да бъде убедителен.

Според него, пътят към Европейския съюз и европейската перспектива са стратегически приоритет, установен както от Косово, така и от Сърбия, и това очевидно е достатъчна мотивация, така че когато се говори, но не се предприема нищо за осъществяването му, това трябва да бъде обяснено на гражданите на страните.

"Не ЕС е този, който иска от Сърбия или Косово да се присъединят към Европейския съюз, а обратното, така че политическите лидери на двете страни са тези, които трябва да го изпълнят", каза говорителят на ЕК.

По този начин той отговори на коментара на журналист, че не е задължително една страна да приключи преговорите и да стане член на ЕС, какъвто е случаят с Исландия.

Стано отвърна, че и двете страни имат европейска перспектива и много добре знаят какво трябва да направят, за да постигнат това и да постигнат осезаеми ползи за своите граждани.

"И ние в ЕС можем да си сътрудничим с двамата партньори само въз основа на това, което те официално обявиха в политически план и което беше съвместно изяснено, и ще им помагаме, докато това тяхно желание е налице", заключи Стано. /БГНЕС