Стефан Константинов: Има нелегални практики с лекарствата, мафията инфилтрира хора във властта

Формулата за реекспорта е променена с участието на Асена Сербезова

Д-р Стефан Константинов

Д-р Стефан Константинов

Във фармацевтичния сектор има огромна аномалия, заяви пред бТВ  бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.

„За да липсват лекарства причините са най-различни - външните, свързани с COVID-19 и прекъсване на доставките, липсата на суровини, изтегляне по финансови причини от пазари, кражби, легален и нелегален експорт.“ – каза той в предаването „Лице в лице“.

„Има нещо сбъркано. Имаме ли във фармацевтичния сектор нелегални практики? Да, оказаха се лекарства, които са изписани по Здравна каса за онкоболни и бяха засечени в други държави. Лекарства, които е трябвало да се направят на онкоболни не са им давани, касата ги е платила, а те са препродадени.“ - коментира Константинов.

Той е категоричен, че само мащабна група може да причини подобен недостиг на лекарства.

По думите му, мафията инфилтрира хора във висшите ешелони на държавата.

Вече втора година не може да тръгне централизираният електронен търг за медикаменти, подчерта той. Междувременно НЗОК губи 100 млн лв. всяка година, защото не плаща едни и същи цени за едни и същи лекарства на едни и същи болници.  

По отношение на формулата за реекспорта на лекарства, която е променена със закон, той отбеляза, че ексминистърът Асена Сербезова е инициирала този процес. По думите му, когато е променян законът, тя е била шеф на Агенцията по лекарствата, била е и съветник на министъра.

П одумите му, мафият предприема вендета срещу хората, които ѝ се опълчват.

„Ние сме най-бедната държава в Европа, а плащаме най-много пари за лекарства – 759 долара на глава на населението. Това ни нарежда във водещите позиции, зад нас са Австрия, Испания, всички скандинавски държави. Разходите за лекарства в НЗОК растат главоломно. За 10-годишен период има 316% увеличение, а инфлацията за този период е 37%. За онколекарствата е 800% ръст по каса.“ – отбеляза той.

По думите му огромната част, която хората доплащат 66% са за лекарства.