Стефан Янев нападна премиера: Кабинетът на Петков не е отбор, не усещах да е национално отговорен

Партията ни няма да се казва "Развитие", ще я обявим, когато сме готови, посочи още бившият служебен премиер

Стефан Янев

Стефан Янев

От самото начало - от приемането на предложението да участвам в това правителство, усещахме различия в ценностната система. Това, което аз винаги съм искал да правя – да пречупвам действията си през призмата на националния и обществен интерес, това не го усещах в „отбора“ на премиера Петков. Това не беше отбор, съжалявам. Това каза бившият служебен премиер и бивш министър на отбраната Стефан Янев пред БНТ.

Думите на Янев обаче не трябва да се приемат като чиста монета, а с доста въпросителни. Вероятно като национална отговорност той разбира България да се съобразява с интересите на Русия, а защитата на националните интереси - като раболепничене пред Путин и Кремъл. Защото това правеше като служебен премиер и министър на отбраната. 

Не смятам, че премиерът в момента има твърда ръка. По-скоро виждам една хаотичност – нека се върнем на първите дни на правителството и отиването в Северна Македония – с какъв мандат отиде премиерът, кого информира?, направи ли заседание на МС, - не, просто му хрумна и реши, че трябва да отиде там. Това ли е правенето на политика, попита риторично Янев.

За съжаление този начин на демонстрация на неуважение на институциите и формиране на вътрешната и външна политика продължава и сега. Отношенията между президента и премиера са до голяма степен публични, но и доста зависят от самите тях. Какви са им отношенията конкретно, не знам, обясни той.

По отношение на разногласията за изпращане на оръжия в Украйна, Стефан Янев посочи, че Асен Василев подкрепя, докато Кирил Петков е против и според него това е опасно. 
От една страна се създава впечатление, че няма ясна мисъл и нещата не се обсъждат преди да се кажат, от друга страна това дава лош сигнал към българските граждани, които и без това са стресирани от войната. В един предвидим хоризонт те не знаят какво да очакват в икономическата и социалната сфера – тези индикации за инфлацията и поскъпването на стоките, не знаем докога ще продължат. Имаме голям проблем и с логистичните доставки за индустрията, които нямат предсказуемост – те не знаят дали утре ще имат суровини или материали, и дали ще си изпълнят договорите. Цели отрасли ще фалират, прогнозира Янев.

Той подчерта, че е бил отстранен като военен министър заради различно мнение по стратегически за страната въпроси и за това, че се опитва да калкулира ефектите от всичко за гражданите в бъдеще.

България е член на НАТО и този избор е направен. Националната сигурност се изгражда с инструментите на НАТО. След 2014 година, когато започна войната в Украйна, НАТО направи своите планове, които включват и България. Моята идеята е била говоренето за войната да бъде такова, което да не ескалира напрежението. Мерките  да не служат за ескалиране на конфликта. Военните планове съществуват и политическото говорене е малко след събитията, подчерта бившият военен министър.

Стефан Янев коментира и новия политически проект, който подготвя. 

Да, срещам се с различни хора, търсим съмишленици, създаването на партия, защото това е логиката на развитие в страната. Ако намерим критична маса, ние ще излезем с лицето си и ако  влезем в парламента, ще работим в интерес на обществото.

Лайт мотив на това, което правим е, че има  криза в политическото представителство, проблем не само в България. То е на базата на края на историята на либерализма, който в момента е в криза. Разликата между ляво и дясно е трудно обяснимо за хората, проявяват се популистки проекти, но не и с ясна политическа физиономия. Целта е да се възстанови връзката между хората и партията. Да се чува гласът на хората през цялото време, а не само по време на избори, изтъкна Янев. 

Що се отнася до това къде виждат свои съмишленици, той подчерта: Ние не искаме да ги вкарваме в рамка. Трябва да сме отворени във всички посоки, без да даваме идеологеми. Този проект ще има своята физиономия, с ясна програма и послания, които ще бъдат в посока защита на националния интерес, чиито основните стълбове – свобода, справедливост, сигурност и благоденствие…Партията няма да се казва „Развитие“, няма да си партнираме с Николай Цонев и Мая Манолова. Това са спекулации. Ще обявим проекта когато сме готови. Не искам да говоря от единствено число, а ще говорим Ние. Не правим структури в страната, това е един по-късен етап. Не съм делегирал права на хора, които не съм виждал, не съм говорил“, дебело подчерта Стефан Янев. 

Трудно може да се прогнозира кога ще има избори, заради множеството кризи. Те предполагат консолидация на коалицията. Но ние ще се готвим за всякакви избори. Всичко е възможно в политиката.