"Стингър" свали "Су-25", управляван от 63-годишен руски генерал

В небето над Украйна е бил свален "Су-25", управляван от генерал-майора в оставка от руските ВВС Канамат Боташов. Трима бивши подчинени на летеца потвърждават информацията пред Би Би Си. Източниците са помолили за анонимност, пише "Сега"

63-годишният Боташов е най-високопоставеният летец, загинал във войната. До преминаването му в запас е бил командир на авиационен полк. Фактът, че толкова високопоставен офицер участва във въздушен бой говори за това колко сложни задачи поставя Москва на военните пилоти, както и за недостига на специалисти. Самолетът е свален на 22 май над Луганска област. Тогава Генщабът на украинските въоръжени сили съобщи, че пилотът не е успял да катапултира. 

От обсъждания в руски Телеграм канали става ясно, че самолетът на Боташов е свален с ракета "Стингър". "Сбогом, командире. Малко са хората на планетата, които така живееха в небето, както ти. Небето прибира най-добрите, днес прибра теб", пише авторитетният сред руските военни летци телеграм-канал Fighterbomber(link is external).

БиБиСи е установила по открити източници до момента смъртта на 31 руски военни летци. Това са чувствителни загуби, като реалното число вероятно е по-голямо. Боташов е бил летец-снайперист. Подготовката на такъв летец отнема между 10-12 години и струва 8 милиона долара. 

Канамат Боташов е роден 1959 г. в Карачаево-Черкесия, след като завършва Ейския висш авиационен институт, получава квалификация "изтребител-бомбардировач". Преминал е през всички военни чинове - от лейтенант до генерал-майор. Военната му кариера се сгромолясва през юни 2012 г. Обвиняват го за разбит изтребител "Су-27" до Петрозаводск. Генералът помолил свой приятел полковник да го повози със "Су-27", но нямал допуск за този самолет. По време на полета Боташов решава да изпълни фигура от висшия пилотаж, но не се справил с управлението. Изтребителят се разбива, пилотите успяват да катапултират. 

"Поисках да полетя на такъв изтребител, но не отчетох, че има някои особености", казал Боташов пред съда. Тогава се разбира, че Боташов има и други подобни провинения - през 2011 без допуск се качва на Су-34. Осъден е на 4 години условно и 5 милиона рубли. След присъдата Боташов напуска въоръжените сили и работи като заместник-председател в Петербург на организация, подобна на Гражданска защита. 

Защо 63-годишният генерал се е озовал зад щурвала на "Су-25", не е ясно. Според бившите му подчинени, "той не можеше да стои настрана". От началото на март в Русия тече активна кампания за привличане на участници във войната. По непотвърдена информация е станал част от частната военна групировка "Вагнер".

Самолетът е свален в района на град Попасная, в момента там се водят най-ожесточените боеве, тъй като руската армия иска да се придвижи към Краматорск, а от другата страна да стигне административните граници на Луганск и да обгради украинската армия. 

Според британското разузнаване, руското настъпление буксува. Една от причините е, че руската авиация не контролира ефективно небето. От 24 февруари досега са свалени 204 руски самолета.