Стив Банън е съгласен да свидетелства пред Конгреса за нападението срещу Капитолия

Това може да даде нов поглед върху вътрешния кръг на Тръмп

Стив Банън

Стив Банън

Според американски медии бившият стратег на Тръмп Стив Банън е заявил пред специалната комисия на Камарата на представителите, разследваща бунтовете в Капитолия на 6 януари, че е готов да даде показания.

Досега той отказваше да сътрудничи на изслушването, за което през миналата година беше обвинен в неуважение към Конгреса.

В писмо, до което CBS News има достъп, неговият адвокат е заявил пред комисията, че г-н Банън "е готов, всъщност предпочита, да даде показания на вашето публично изслушване". Доналд Тръмп също заяви, че свидетелските показания ще бъдат "в най-добър интерес" на американците.

Избраната комисия провежда почти едногодишно разследване за това как поддръжници на Тръмп са нахлули в Конгреса на 6 януари 2021 г., за да нарушат работата на законодателите, докато те удостоверяват изборната победа на демократа Джо Байдън.

Банън беше призован да даде показания за това какво е знаел за събитията, довели до бунта, но досега отказваше да го направи. Ако Банън даде показания, това може да даде нов поглед върху вътрешния кръг на Тръмп в часовете преди и по време на бунта.

Според комисията бившият стратег на Тръмп е имал конкретна информация за събитията от 6 януари, преди те да се случат.

Самият Тръмп се разочарова от изслушванията на комисията, като ги определи като "лов на вещици", но даде подкрепата си за това Банън да свидетелства. Точните обстоятелства, при които г-н Банън ще даде показания, обаче не са договорени.

Според адвоката му Робърт Костело той желае да се яви пред комисията на публично изслушване, но стандартната процедура досега е показанията да се изслушват първо при закрити врата./БГНЕС, Би Би Си