Бивш стратег на Тръмп ще обединява десни популисти, за да управляват в Европа

Фондацията ще управлява десният популистки национализъм, казва още Стийв Банън

Стийв Банън

Стийв Банън

Бившият съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп Стийв Банън планира създаването на фондация в Брюксел, която да подкрепя крайнодесни, антисистемни групи по време на изборите за Европейски парламент през 2019 г., предава Politico, цитиран от "Фокус". По време на интервю Банън заявява, че иска да обедини силите в десния край на политическия спектър.

„Всички са съгласни, че следващите избори за Европейски парламент са особено важни - това ще е първият континентален сблъсък между популизма и партиите от Давос. Това е извънредно важен момент за Европа“, посочва Банън.

Организацията, която ще бъде наречена „Движението“, ще служи като централен източник за проучвания, съвети, допитвания и връзки между партиите. Тя ще бъде базирана в Брюксел и ще подкрепя популистките и десните партии в Европа.

Банън проведе серия от срещи, свързани с проекта, когато Тръмп посети Европа миналата седмица . „Бяха успешни и скоро ще започнем да запълваме работните места“, увери той.

„Ще управлява десният популистки национализъм. Ще има индивидуални национални държави със собствени идентичности и граници“, смята бившият главен стратег на Доналд Тръмп.

Той допълни, че ще откаже на някои европейски партии да се присъединят към мрежата. „Няма да включваме етно-националистки партии, макар и хората като „Шведските демократи“ и „Истински финландци“ да са перфектен избор“, уточни Банън.