Швеция, Белгия и ЕК след атентата в Брюксел: Нужна е повече координация за връщането на мигранти

Споразумения със страните по произход

"Необходима е повече координация между страните-членки за връщането на мигранти, на които е отказано право на убежище" - около това мнение се обединиха премиерите на Белгия Александър де Кро, на Швеция Улф Кристершон и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, предаде БНР. Шведският министър-председател е в Брюксел след трагичния случай с убитите двама шведски граждани в белгийската столица.

Премиерът де Кро подчерта, че приоритет за започващото от Нова година белгийско председателство е приключването на пакта по миграцията и убежището, където въпросът с мигрантите, получили отказ на молбата за убежище, трябва да бъде решен:

"Нуждаем се и от по-добри споразумения със страните по произход. Защото е лесно да се каже "Просто ги накарайте да напуснат".  Но да напуснат означава, че трябва бъдат приети обратно от страните по произход. И често днес това е изключително сложно. Трябват ни по-добри споразумения, а и по-добри условия."

Де Кро припомни, че ЕС е втори по мащаб инвеститор в страни от Северна Африка и е необходимо те също да поемат своята отговорност за нелегалните мигранти.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен припомни, че в пакта за миграцията и убежището Комисията е предложила да има механизъм, по който мигрантите, представляващи заплаха за националната сигурност на дадена страна-членка, да бъдат принудени да я напуснат. Тя подчерта, че държавите от Общността трябва да работят заедно със страните по произход за решаването на този проблем, а не една по една.

"Не ние сме тези, които трябва да променят начина си на живот и твърдо стоим зад това", подчерта шведският премиер Улф Кристершон.

"Трябва да знаем кой е в Швеция и дали е тук легално или не. Ако е нелегално, трябва да бъде принуден да напусне страната. Трябва да защитим европейските си граници. Ако не го направим, няма да можем да опазим свободното движение в Европа." - добави той.

Преди това премиерите на Белгия и Швеция положиха венци на мястото в Брюксел, където тунизиец застреля преди два дни двама шведски граждани. Вчера сутринта той бе прострелян от полицията и по-късно почина в болница. Смята се, че нападателят е вдъхновен от терористичната организация "Ислямска държава".