Столтенберг: Украинската офанзива може да принуди Русия да преговаря

Офанзивата е "трудна" и е "все още в началото", заяви генералният секретар на НАТО

Йенс Столтенберг

Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви преди срещата си с президента на САЩ Джо Байдън, че офанзивата на Украйна за освобождаване на части от окупираната от Русия територия може да принуди Кремъл да преговаря, съобщи Си Ен Ен.

Столтенберг, който по-късно днес ще се срещне с Байдън в Белия дом, каза, че офанзивата, която той определи като "трудна", е "все още в началото".

Подкрепяната от Запада украинска армия се опитва да щурмува отдавна подготвените руски отбранителни линии, прокарани в източната и южната част на разкъсваната от война страна.

През февруари 2022 г. руският президент Владимир Путин нареди инвазия, която бързо завзе големи територии в Южна Украйна, но срещна ожесточена и нарастваща съпротива. Остава неясно колко може да постигне украинската контраофанзива по отношение на възстановяването на изгубените земи, които включват целия Кримски полуостров, окупиран през 2014г.

"Те имат право да освободят собствената си земя", заяви Столтенберг.

Той допълни, че "колкото повече земя спечелят, толкова по-вероятно е президентът Путин да разбере, че трябва да седне на масата за преговори и да се съгласи на справедлив и траен мир в Украйна".

Във връзка с политиката около това кой ще го замени, след като мандатът му като ръководител на НАТО изтече през октомври, Столтенберг каза: "В момента се работи по въпроса. Абсолютно съм убеден, че ще се намери отличен наследник. Сега се фокусирам върху това да ръководя този алианс до края на мандата си, защото сме в разгара на война в Европа."

Срещата с Байдън беше насрочена за понеделник, но впоследствие отложена, след като президентът на САЩ трябваше да се подложи на зъболекарски преглед. В момента тече подготовка за срещата на върха на НАТО през юли в литовската столица Вилнюс.