Йенс Столтенберг: Военното присъствие на на НАТО в Полша и Балтика е много мощен сигнал за Русия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в интервю пред полското издание Rzeczpospolita, че военното присъствие на Алианса в Полша и балтийските страни е мощен сигнал към Русия за способността на Алианса да предприема ответни мерки.
„Със своето присъствие в Полша и балтийските страни силите на НАТО изпращат много мощен сигнал на Русия, че в случай на нападение срещу Полша или балтийските страни ще отговори целият Алианс“, заяви той.
В отговор на въпрос, дали Русия е враг на НАТО, генералният секретар увери, че в Алианса „не квалифицират Русия по този начин“. „Ние просто отговаряме тогава, когато има такава необходимост“, отбеляза Столтенберг в навечерието на срещата на върха на Алианса в Лондон.
„Преди всичко, НАТО няма списък с врагове. Защото не виждаме непосредствена заплаха за нито един от съюзниците ни. Но виждаме все по-неопределена и непредсказуема среда в сферата на сигурността. Ето защо променяме нашия потенциал за реагиране, включително на киберзаплахи или в космоса“, отбеляза генералният секретар на НАТО.