Столтенберг към републиканците: НАТО е добра сделка за САЩ

Доналд Тръмп спъва помощта за Украйна

Йенс Столтенберг, снимка: EPA/БГНЕС

Йенс Столтенберг, снимка: EPA/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред американските консерватори, че Алиансът е "добра сделка" за САЩ и създава работни места, докато вероятният кандидат за президент Доналд Тръмп подхранва съмненията за оказване на помощ на Украйна.

Столтенберг беше на посещение във Вашингтон, където се срещна с републикански законодатели, тъй като безизходицата в Конгреса възпрепятства отпускането на нова американска помощ за Украйна, която според президента Джо Байдън е от решаващо значение за борбата с близо двегодишната инвазия на Русия.

В речта си в консервативната фондация "Херитидж" Столтенберг изтъкна икономически аргументи, като заяви, че през последните две години американските производители на оръжие са изнесли 120 млрд. долара за европейските си съюзници и Канада, предаде АФП.

"Това, което произвеждате, осигурява безопасността на хората. Това, което съюзниците купуват, поддържа американския бизнес силен. Така че НАТО е добра сделка за Съединените щати." - каза генералният секретар на Алианса.

Той заяви, че само малка част от годишните военни разходи на САЩ са унищожили "значителна част от бойния капацитет на Русия".

"Подкрепата за Украйна не е благотворителност. Тя е инвестиция в собствената ни сигурност." - подчерта той.

"Украйна трябва да надделее. И тя може да го направи - но се нуждае от нашата постоянна помощ." - изтъкна Столтенберг.

По-късно той ще пътува до силно доминирания от републиканците щат Алабама, за да разгледа завода на Lockheed Martin, който произвежда противотанкови ракети Javelin за Украйна.

Тръмп, който е основен претендент за републиканската номинация и ще се изправи срещу Байдън през ноември, изрази съмнения относно помощта за Украйна и НАТО.

Бившият президент се намекваше за оттегляне от НАТО и заяви, че е несправедливо да се ангажират Съединените щати да защитават други членове на 31-членния алианс.

Той също така изрази възхищението си от руския президент Владимир Путин и постави под въпрос дали Украйна може да излезе победител от инвазията.

Столтенберг се срещна с най-високопоставения републиканец във Вашингтон, председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън. В съвместно изявление, публикувано от НАТО, двамата заявиха, че алиансът е "добър за Европа и добър за Съединените щати".

"Обсъдихме важността на това да се отправи ясно, решително послание към президента Путин, че той няма да спечели агресивната си война в Украйна", се казва в изявлението.

Конгресът обаче продължава да е в задънена улица, като републиканците отказват да одобрят поисканите от Байдън 61 млрд. долара за Украйна, докато настояват за по-строги мерки срещу мигрантите по границата с Мексико. /БГНЕС