Йенс Столтенберг: Китай да се вслуша в мнението на Украйна за мирния план

"Китай не трябва да предоставя летална помощ на Русия"

Йенс Столтенберг

Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Китай да вземе предвид условията на Украйна за мир с Русия, на фона на разговорите между президента на Китай Си Дзинпин и руския държавен глава Владимир Путин в Москва, предаде АФП.

Путин каза на Си, че се ангажира с обсъждане на представения от Пекин документ с позиция от 12 точки относно войната, който включва призив за диалог и зачитане на териториалния суверенитет на всички държави.

"Украйна трябва да реши кои са приемливите условия за всяко мирно решение", заяви Столтенберг на пресконференция и посочи, че Китай не е осъдил инвазията на Москва.

"Следователно Китай трябва да започне да разбира гледната точка на Украйна и да се ангажира пряко с президента (Володимир) Зеленски, ако иска да има сериозни намерения за мир." - добави той.

Генералният секретар на Алианса заяви, че приветства всички предложения, които могат да доведат до "справедлив и устойчив мир".

Той посочи, че документът на Китай съдържа някои положителни елементи, включително наблягане на ядрената безопасност, защитата на цивилното население и териториалната цялост.

Столтенберг обаче предупреди, че всяко прекратяване на огъня, което не зачита суверенитета на Украйна, "ще бъде само начин да се замрази войната и да се гарантира, че Русия може да се възстанови, прегрупира и атакува отново".

Китай се опитва да се представи като неутрална страна в конфликта в Украйна, но Вашингтон предупреди, че действията на Пекин може да са "тактика на забавяне", която да помогне на Москва.

Столтенберг заяви, че все още не е видял доказателства, че Китай доставя оръжия на Русия.

"Но видяхме някои признаци, че това е било искане от страна на Русия и че това е въпрос, който се разглежда в Пекин", поясни той.

"Нашето послание беше, че Китай не трябва да предоставя летална помощ на Русия", категоричен е Йенс Столтенберг. /БГНЕС