Столтенберг на кръстопът - да остане шеф на НАТО или да поеме централната банка в Норвегия

Мандатът му като лидер на Алианса може да бъде удължен с 1 година заради войната в Украйна

Йенс Столтенберг

Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, може да удължи мандата си начело на Алианса с една година, заради войната в Украйна, съобщават в. "Дагенс нерингслив" и норвежката телевизия Ти Ви 2, предаде "Ройтерс". Двете медии се позовават на неназовани източници.

Вторият мандат на Столтенберг изтича на 1 октомври и той трябваше да поеме поста на управител на норвежката централна банка в края на годината.

Запитан вчера дали би останал начело на НАТО, Столтенберг каза, че подобно решение трябва да се вземе от страните членки на Алианса.

Солтенберг, който е икономист по образование и който е бивш лидер на норвежката Работническа партия, беше премиер на Норвегия от 2000 до 2001 г. и от 2005 г. до 2013 г., преди да бъде избран начело на НАТО следващата година. Той е бил и министър на финансите и на енергетиката в Норвегия.

Миналия месец норвежкото правителство назначи заместник-управителя на централната банка, Ида Волден Бахе, начело на институцията временно за девет месеца, докато изтече мандатът на Столтенберг в НАТО и той има възможност да поеме ръководството на банката.