Столтенберг: Не приемаме лъжливите обвинения на Москва срещу Украйна за "мръсна бомба"

Самата Русия може би смята да използва такава бомба

Йенс Столтенберг

Йенс Столтенберг

Предупреждението на Русия, че Украйна се готви да използва "мръсна бомба", се вписва в досегашната практика на Москва в областта на измамите, когато "обвинява другите за това, което самите те възнамеряват да направят", заяви ръководителят на НАТО в интервю за АФП.

"Русия продължава да обвинява лъжливо Украйна, че подготвя и прави мръсна бомба - това е абсурдно - защо Украйна ще използва мръсна бомба на териториите, които иска да освободи?", каза Йенс Столтенберг по време на посещение на американския самолетоносач, който в момента се намира в Средиземно море – „USS George H.W. Bush”.

Западните лидери отхвърлиха твърдението на Москва, че Украйна планира да взриви устройство, което може да разпространи ядрени, химически или биологични материали на голяма територия.

Те се опасяват, че Кремъл, който се сблъска с поражение в инвазията си в Украйна, тъй като страните от НАТО подкрепят Киев с оръжия и средства, подготвя "операция под фалшив флаг", при която да извърши такава атака и да обвини за нея Украйна.

"Светът ще прозре всеки опит за използване на това твърдение като претекст за ескалация", заявиха в съвместно изявление САЩ, Франция и Великобритания.

Във вторник Съветът за сигурност на ООН трябваше да обсъди твърдението за "мръсна бомба".

"Бих бил предпазлив в спекулациите, но това сме го виждали и преди, видяхме го и в началото на войната", каза Столтенберг във видеоинтервю за AFPTV.

"Бяха използвани много фалшиви обвинения срещу Украйна, за да се оправдае нахлуването, което се случи по-късно... Видяхме какво се е случило преди и това налага да следим внимателно какво прави Русия сега."

Столтенберг добави: "Те трябва да разберат, че няма да приемем фалшив претекст, така че Русия да продължи да ескалира войната в Украйна."

По време на посещението си на американския военен кораб Столтенберг направи обръщението си към повече от стоте военнослужещи на борда в летателния хангар, пред сцена с гигантско американско знаме и редица от националните флагове на 30-те държави - членки на НАТО. Столтенберг заяви пред личния състав на самолетоносача, че ударната група "изпраща мощно послание", че съюзниците от НАТО са в състояние на "повишена бдителност от Балтийско до Средиземно море - и Черно море", което се намира край Южна Украйна.

Макар че НАТО не участва пряко в борбата на Украйна срещу руската инвазия, алиансът е заявявал, че ще защитава енергично всеки сантиметър от територията на държавите членки на НАТО, които съседстват с Украйна, ако бъдат нападнати.

Президентът на САЩ Джо Байдън отново предупреди Москва, че използването на ядрено оръжие във войната в Украйна - включително и на т.нар. тактическа ядрена бомба с по-ниска мощност - би било "изключително сериозна грешка". /БГНЕС, АФП