Столтенберг: Русия не може да блокира членството на Украйна

Всички съюзници са съгласни, че вратата на НАТО остава отворена, заяви ръководителят на алианса

Йенс Столтенберг

Йенс Столтенберг

Русия няма право на вето върху евентуалното членство на Украйна в западния отбранителен съюз НАТО, заяви днес неговият ръководител Йенс Столтенберг.

"Всички съюзници са съгласни, че вратата на НАТО остава отворена, че Украйна ще стане член на алианса и че Русия няма право на вето", каза той.

Ръководителят на НАТО беше в словашката столица Братислава за разговори с президентите на източния фланг на алианса - т.нар. група "Букурещка деветка".

Нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година активизира НАТО, създадена преди почти 75 години, за да се противопостави на Съветския съюз.

Разговорите в Братислава се проведоха преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс следващия месец, на която Столтенберг заяви, че алиансът ще вземе "много важни" решения.

"Ще засилим подкрепата си за Украйна с многогодишен пакет от помощи, за да й помогнем да премине от стандартите на съветската епоха към стандартите на НАТО и да приближи Украйна към НАТО", каза той.

Трябва да договорим и по-силен ангажимент за увеличаване на инвестициите в отбраната, като минимумът е 2% от БВП", добави той.

Столтенберг заяви също, че "работи усилено, за да гарантира, че скоро ще приветстваме Швеция като пълноправен член на този съюз".

Швеция и Финландия изоставиха десетилетията на военно необвързване и подадоха молба за присъединяване към алианса след нахлуването на Русия в Украйна.