Столтенберг: Русия, тероризмът, възходът на Китай и изменението на климата са основните заплахи за НАТО

Русия, тероризмът, възходът на Китай и изменението на климата са основните заплахи за НАТО. Това обяви на онлайн пресконференция генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, представяйки своя годишен доклад за работата на организацията през 2020 г., предава TACC.

„Дестабилизиращото поведение на Русия, тероризмът, кибератаките, технологиите, възходът на Китай и изменението на климата са предизвикателствата, които остават. Никоя държава или континент не може да се справи сама. Следователно трябва да работим заедно в стратегическа солидарност“, цитира агенцията думите му.

Столтенберг отбеляза, че Китай и Русия все повече работят съвместно, включително чрез военни учения, за да оформят бъдещите предизвикателства пред сигурността на НАТО. „Всичко това заедно определя предизвикателствата пред НАТО в бъдеще. И затова е важно НАТО да продължи да се адаптира към предизвикателствата на авторитарен Китай и по-агресивна Русия“, добави той.

Генералният секретар подчерта още, че стратегията „НАТО – 2030“, която ще бъде представена на срещата на върха на Алианса тази година, подробно излага нов подход към Русия. Столтенберг добави, че Руската федерация отхвърля всички предложения на организацията за провеждане на заседание на Съвета Русия-НАТО през 2020 г.

Според Столтенберг военните разходи на всички страни от НАТО са се увеличили с 3,9% през 2020 г., въпреки отрицателното въздействие на пандемията върху техните икономики. „През 2020 г. продължихме да инвестираме в отбрана, въпреки щетите, причинени на икономиките от пандемията“.