Столтенберг за повредения газопровод "Балтикконектор": Ако е умишлена атака, ще дадем решителен отговор

Повреден е и оптичен кабел в Балтийско море

Йенс Столтенберг

Йенс Столтенберг

НАТО ще обсъди повредата на газопровода "Балтикконектор" между Финландия и Естония, както и на оптичен кабел под водите на Балтийско море, предаде БНР.

"Ако се докаже, че причината е умишлена атака, ще предприемем решителен отговор", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Финландските власти смятат, че щетите по газопровода са нанесени умишлено. Основните подозрения падат върху Русия. Загрижена за енергийната си сигурност страната обяви по-висока степен на готовност. 

Смята се, че повредата на тръбопровода е станала във финландски води, докато пробивът на оптичния кабел е бил в естонски води, казаха финландските власти. Разследващите твърдят още, че двата инцидента са се случили по едно и също време рано в неделя. 

"Важното сега е да се установи какво се е случило и дали е имало целенасочена атака срещу  инфраструктура на страна членка" каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. 

Газопроводът между Финландия и Естония пресича Финския залив, част от Балтийско море, в който се намира пристанището на Санкт Петербург. 

"Балтикконектор" заработи в края на 2019 г., за да помогне за интегрирането на газовите пазари в региона, давайки на Финландия и балтийските държави Естония, Латвия и Литва повече гъвкавост в доставките. 

Преди малко повече от година във водите на Балтийско море бяха взривени три от четирите тръби на газопровода "Северен поток" между Русия и Германия. Разследването не е приключило, но се предполага, че става дума за саботаж.