Столтенберг за предоставянето на F-16 на ВСУ: Украйна има право да се защити

"Ние помагаме на Украйна да отстоява това право"

Йенс Столтенберг

Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства решението на страни от Алианса да се ангажират с предоставянето на самолети F-16 на Украйна и да обучават украински пилоти да летят с тях. По думите му, Германия може да се присъедини  към „самолетната коалиция“ като се ангажира с такова обучение, предаде Униан.

"През последните дни чухме изявления от няколко съюзници, включително от Съединените щати, Великобритания и няколко европейски съюзници, че ще започнат подготовка на украински пилоти на съвременни западни бойни изтребители, отговарящи на стандартите на НАТО.“ - заяви Столтенберг в кулоарите на заседанието на Съвета на ЕС с участието на министрите на отбраната.

„Украйна има право на самоотбрана. Ние помагаме на Украйна да отстоява това право. (Обучението на украински пилоти) не прави НАТО и съюзниците от НАТО страна в конфликта." – добави той.

По думите му, обучението на пилотите е предпоставка за предоставяне на F-16 на ВСУ, а основен доставчик на тези изтребители са Съединените щати, които след съответното изявление на президента Джо Байдън също ще се ангажират с подготовка на украински пилоти.

Превод Faktor.bg