Стойчев за пилоните и Радев: Бог не обича високите места и ги руши, натам отива и евентуален президентски проект, ако заиграва с национализма

снимка: Фейсбук

снимка: Фейсбук

"Политическият сезон изглежда добре. Аз не съм очаквал в началото да се случат някакви драми, предвид драматизма, който по принцип има в реториката. Прави впечатление по-обраната позиция на президента, който през последните дни като че ли малко поомекна, което му приляга, защото институцията, която представлява, трябва да търси компромиси и диалог, а не да е на нож с политическите партии от мнозинството в парламента". Това заяви пред Нова нюз политологът доц. Стойчо Стойчев. 

"Полемиките между основните политически сили са нужни, защото ако те мълчат, ще говори някой друг като президентът, Корнелия Нинова и "Възраждане", например. Това ще ги институционализира като легитимни опоненти в системата. Докато големите формации си говорят, за останалите няма внимание и излизат извън периферията. Свикнали сме в нашата партийна система доста често да се сменят предпочитанията на избирателите. Ясно е, че за някои партии електоратите са по-мобилизирани, отколкото при други. Електоратът на ГЕРБ е доста по-твърд, докато при ПП има хора, които решават да гласуват в последния момент. Над 2/3 от депутатите в парламента поддържат позицията на страната ни спрямо Украйна. Алтернативата на това са 25-27%, които отиват съвкупно при "Възраждане", БСП и ИТН. Това са процентите, на които може да разчита Румен Радев, ако тръгне да прави по тази линия политически проект. Той просто ще изсмуче гласовете от БСП и от "Възраждане" най-вече, както и от ИТН, които можем да определим като пропрезидентски", коментира политологът. 

"Ще използвам, че днес е големият християнски празник Кръстовден, за да обърна внимание на последните президентски обсесии с високите пилони. В Стария завет има едно особено отношение към високите места - Бог не ги харесва и ги разрушава. Ако мога да използвам алегорията, мога да предвещая не добри резултати на подобни проекти, които се базират на такъв тип националистически амбиции на президента", каза още Стойчев.