Стойчо Стойчев: ДПС даде заявка за втора политическа сила, която да измести БСП

Корнелия Нинова си върна на Манолова в изборната нощ, защото кандидатката не искаше да се асоциира със „столетницата“

Стойчо Стойчев

Стойчо Стойчев

С шпионския скандал се цели да се покаже пред САЩ и Англия, че Иван Гешев не е издигнат за главен прокурор от мафията

Слави изглежда като жертва на домашно насилие, не знам кой ще гласува за него, защото в България хората харесват силните, казва политологът пред Faktor.bg 

Интервю на Васил Василев

- Г-н Стойчев, ще има ли промяна в политическата карта след резултатите на изборите? 

- Не мисля, че ще има някакво разместване, а и не мисля, че самите партии са доволни от резултатите, които получиха. Смятам , че всички трябва да си направят равносметка, че българските граждани малко са се оттеглили от политическия живот и от гласуването за политически партии. Това се видя с вота за г-на Бонев в София, който е чисто мажоритарна кандидатура. Резултатите за БСП са слаби, по-слаби са и за ГЕРБ, отколкото аз лично очаквах в София. Видяхме, че в страната се запази лидерството на ГЕРБ над БСП. Няма партия, която иска в момента да сменя ГЕРБ в управлението, защото няма някакъв страшен пробив или демонстрация на някоя от формациите за това, че събира повече доверие за каквото и да е било. В самата управляваща партия също трябва да си направят анализ и да решат какво ще правят оттук нататък, защото ще има доста балотажи в страната. Трябва да видят защо имат загуба на гласове. 

- Това ли ще е борбата на балотажа в София – за гласовете на Борис Бонев? 

- Не мисля, че хората, които са гласували за Борис Бонев ще отидат да гласуват на балотаж. Тези, които са гласували за Демократична България, предполагам, че ще подкрепят районните си кметове. Борислав Игнатов например каза, че въобще няма да ходи да гласува, което означава, че дори и районния си кмет няма да подкрепи. Този тип гласоподаватели са решили, че няма да подкрепят нито Йорданка Фандъкова, нито Мая Манолова. И двете трябва да търсят друг тип мобилизация за предстоящите балотажи. Това е проблематично за Мая Манолова, защото се видя, че протестният вот в София не е толкова голям. Тя не е алтернативен кандидат, защото се олицетворяваше с правителството на Пламен Орешарски, с БСП и с партийната политика. Така че тя не може да събере този тип избиратели, които например Бонев мобилизира. Радан Кънев подходи много хитро с това предложение да се оттеглят Манолова и Игнатов, за да излезе срещу Йорданка Фандъкова Борис Бонев, защото единствено той има реален шанс да спечели изборите на втори тур. Има хипотеза и Йорданка Фандъкова да загуби от Мая Манолова, но това ще е изцяло грешка на ГЕРБ, ако не успее да мобилизира хората в София и да покаже потенциала си. 

- Радан Кънев обаче иска и кандидатът на Демократична България да се оттегли, това не е ли сваляне на доверие от собствена кандидатура, не е ли обида към самия Борислав Игнатов? 

- Радан Кънев осъзнава, че човекът, който има потенциал да победи Йорданка Фандъкова, е Борис Бонев, защото е непартиен кандидат и е положителна алтернатива. Докато Мая Манолова говори само за отрицание, но с антипослания не може да се управлява община. Тя битува в амплоато на кандидат-кмет от последния месец и не разбира нищо от общинска политика, докато Бонев има конкретни идеи. Мая Манолова открито казва, че целта ѝ не е да е кмет на София, а да свали Бойко Борисов от властта. Радан Кънев правилно е напипал кой би имал шанс на балотажа. Тук не става въпрос за обида към г-н Игнатов, а за реална преценка на капацитета. Дори съм приятно изненадан от неговия резултат, защото очаквах доста по-малко гласове в негова полза. Игнатов не е разпознаваем в София, без значение за неговите качества. Бонев се оказа разпознаваем, защото 2 години се занимава с ремонтите в София. 

- Остави ли БСП сираче Мая Манолова на балотажа, г-жа Корнелия Нинова се скри зад Кирил Добрев в изборната нощ и не излезе да защити кандидатите си за балотажа? 

- Нека да наречем поведението на Корнелия Нинова „следствие“. Самата Мая Манолова се отрече от БСП, тя не взе червения цвят, а избра някакво белезникаво зелено. Когато говорим за БСП, става дума за марка и не говорим персонално за Нинова или за Миков. Тя върви с червения цвят. Затова казваме „червения кандидат“. Мая Манолова избяга от това, отиде в някакви други дебри, бягаше през цялото време на предизборната кампания от асоциации с левицата и, логично, отсрещната страна също се дистанцира. Когато я питат „за коя листа ще гласувате“, не казва „за БСП“. Логично е след това Корнелия Нинова да не я припознава като своя кандидатка. Лъснаха веднага големите вътрешнопартийни противоречия в „столетницата“, които се крият зад социологическия балон „Мая Манолова“. Затова и Манолова реализира много по-нисък от очаквания резултат. Още през юли месец заявих, че симпатиите към Манолова не трябва да се декларират като изборни гласове. 

- Ще се активизира ли отново вътрешната опозиция в БСП? 

- Разбира се. БСП отсъстваше от кампанията на Мая Манолова, отделно я нямаше и Корнелия Нинова, защото те са като различни субекти. Организацията е едно, партията е друго, а Корнелия Нинова – съвсем различен субект. Тя, очевидно е основно ангажирана с вътрешнопартийните си конкуренти и оцеляването си на председателския пост. Явно това е единственото нещо, което в момента я интересува и е зарязала всичко останало. Единствената по-адекватна кампания на левицата беше в Русе и то благодарение на личните усилия на кандидата. 

- ДПС вкарва двама общински съветници в София и се представи добре в много от общините. Какъв знак е това, започва ли партията на Доган поход към властта? 

- ДПС винаги са се опитвали да пробият в София, но никога не са успявали. През 2003 г. имаше опит с много силна листа от университетски преподаватели от Софийския университет, но и тогава не спечелиха общински мандат. Това означава, че сега ДПС се появява на електоралната карта в България, не трябва да се подценяват като фактор, отговарят на ударите на ГЕРБ в смесените райони и се задава сериозна заявка партията в един момент да се превърне във втора политическа сила, като измести БСП. В по-голямата част от страната това вече се е случило. 

- Румен Радев сгафи, като нападна партийния лидер Бойко Борисов в изборния ден. Беше ли предварително подготвена подобна атака? 

- Това бяха заяждания на дребно. Всички сме наясно, че президентът сега е в неудобна позиция, защото преди Европейските избори започна да прави едни совалки по консултациите за избор на главен прокурор. Нито му беше работа, нито някой го е карал, нито му беше задължение. Тогава обаче Румен Радев създаде очаквания, че е взел отношение по този въпрос и сега хората искат да чуят какво ще каже. Той сам се вкара в тази ситуация и никой не го е принудил, а камо ли премиерът Бойко Борисов да го е набутал в нея. Очевидно Румен Радев иска се опитва да избяга от отговорност по този скандал и затова стоя толкова дълго време в Япония. Той можеше да отиде за церемонията по интронизация на новия император и да се прибере в България защото има избор за нов главен прокурор. Радев стоя дълго време в Япония не за да си прави екскурзии, а за да не се прибере в България в такова време, в което единственият въпрос беше какво ще е отношението му по въпроса с избора на Иван Гешев. Върна се преди изборите, като се надяваше еуфорията около тях да заглуши въпроса за нов главен прокурор. Не мисля, че Радев е планирал да атакува Бойко Борисов в изборния ден. Той сам се вкара в един капан и вижда, че репутационните щети за него ще бъдат неминуеми. Сега се опитва да минимализира щетите, като потули нещата. Тупа топката, за да се уталожи напрежението и да не се въвлече в доста конфузната ситуация. От една страна някакви активни граждани го умоляват да не подписва указа за нов главен прокурор, а от друга страна – очевидно прокурорската колегия стои зад Иван Гешев. В единия случай ще се конфронтира с гражданите, в другия – със съдебната власт. Ако не беше правил онези консултации, днес спокойно можеше да подпише протоколно указа. 

- Волен Сидеров отново направи циркове в изборната нощ и се опита да нахлуе в „Арена Армеец“. Отчаяни ли са опитите му да се реанимира в политиката, изпя ли лебедовата песен и това ли е краят на политическия му живот? 

- Много вероятно това вече да е краят на политическото присъствие на Волен Сидеров. Белег за това е не толкова истеричното му поведение, а че ДПС вече не му обръщат внимание. В патриотичния спектър, като основна партия се легитимира тази, която ДПС припознае като опонент чисто вербално. Откакто обаче партията на Карадайъ спря да се занимава с Волен Сидеров, беше ясно, че „Атака“ много бързо ще се маргинализира и ще се изчерпи. Защото двете формации бяха като скачени съдове и се „подхранваха“ взаимно. 

- На изборите имаше големи очаквания към Ангел Джамбазки, защо не можа да ги оправдае и постигна толкова слаб резултат? 

- Аз също прогнозирах по-добро представяне на г-н Джамбазки. Очакванията ми се основаваха на категоричната му позиция по казуса „Джок Полфрийман“. Той застана категорично на страната на хората, които са против предсрочното му освобождаване, което е много популярна позиция. Ако погледнете резултатите в страната, ВМРО има много по-добри резултати, печели кметски мандати, но механизмът на партията не сработи в София. Убеждаваме се, че не можем да прилагаме едни и същи тенденции в столицата, както в останалите населени места. Позицията за освобождаването на Полфрийман не е печеливша стратегия за София, особено за местни избори. 

- Къде остана Слави Трифонов, който вече си има партия, която не заема никакви позиции на местните избори? 

- В интернет се появи клип, в който Слави Трифонов си промотира старта на телевизията. Той с такава досада го направи, че не ми се мисли какво ще бъде, ако влезе в политиката. Ако ти представяш собствената си телевизия с отегчение и огорчение, трудно може да правиш политика в България. Киселите хора никой не ги харесва. Волен Сидеров дори го харесваха, защото поне е експресивен. А Слави Трифонов дори не гледа страшно, а тъжно, като жертва на домашно насилие. В стремежа си да се прави на мутра, изглежда патетично. Картинката е жалка и аз не знам кой ще му се върже, защото, освен това, излъчва неувереност. Много по-решителен и страшен дори е Костадин Костадинов, който е 1,20 м и 50 кг с мокри дрехи. В България хората гласуват за силни лидери, а не за слабаци. 

- Тлее ли политически скандал между София и Москва, след като у нас беше осветен руски шпионин в Руското посолство? 

- Не, защото това е акция, която се прави, за да се спечели доверието на американците и англичаните за номинацията на Иван Гешев. Неговите противници отдавна комуникират с посолствата на тези две страни и обясняват как той е кандидат на мафията. В момента Гешев се легитимира пред САЩ, като работи по тези теми, свързани с шпионаж. Не смятам и че са засегнати кой знае какви интереси на Русия, защото и това се балансира. В България политиката, дори и съдебната, се съобразяват с глобалните сили и тенденции. Дори Иван Костов се съобразяваше с Русия, въпреки че при Борис Елцин тя нямаше нищо общо с сегашната държава. С шпионина нито ще си влошим, нито ще си подобрим политиката с Кремъл.