Стойчо Стойчев: Радев вече осъзнава каква каша забърка, създаде ситуация, която не работи в негова полза

Слави и хората му рискуват да се превърнат в "камикадзета" на собствената си политика

Стойчо Стойчев

Стойчо Стойчев

Не е изключено разцепление на ИТН в парламента

Корнелия Нинова е като Меглена Кунева - готова е да подпише всичко, което ѝ предложат, казва пред Faktor.bg политологът

Интервю на Васил Стефанов

- Доц. Стойчев, успява ли Слави Трифонов да изиграе правилно картите си, постига ли целта, заради която влезе активно в политиката?

- Този мандат се провали и вече е ясно, че няма как в този формат да мине кабинет. По същия начин ИТН най-вероятно няма да подкрепи третия опит. Не е изключено обаче формацията на Слави Трифонов да се разцепи и да видим депутати в парламента, които са готови на диалог, за да има по-дълъг живот този парламент и съответно те да останат още в него. Сметките поне показват, че никой няма интерес от нови избори. Целта на ИТН беше да взриви политическата система и до голяма степен го направи. Въпросът е дали това „взривяване“ при него няма да е тип „камикадзе“ и ще остане ли жива партията на Слави Трифонов. Много вероятно е, ако се тръгне към нови предсрочни избори и самата партия да изчезне. Не говоря, че няма да влезе в парламента, но до каква степен ще бъде омаломощена. Слави Трифонов и сценаристите му разочароваха много хора. Големият проблем не е в кабинета, а дали ще има мнозинство в парламента, с което той да работи в период от година две. След като това не се случва, ще демотивира много хора да подкрепят Слави Трифонов и партията му чисто електорално. 

- Корнелия Нинова предлага служебният кабинет на Румен Радев да работи като редовен. Това решава ли проблемите или е по-скоро подмяна на вота и оставане на хора в МС, за които никой не е гласувал? 

- Корнелия Нинова има чисто персонална стратегия, свързана със запазването на поста си в БСП след катастрофалните резултати на последните избори. За нея ще има тотален срив, ако се отиде на нов вот. В момента Корнелия Нинова дава мило и драго да е част от управление, което след това да представи като голям свой успех. Забележете как от БСП казваха, че на 95% са съгласни с политиката на ИТН. Партията се държа като Меглена Кунева при преговорите за ЕС – подписваше всичко, което ѝ дадат само и само да  се затварят глави. По същия начин Корнелия Нинова е готова да припознава всякакви приоритети и хора, за да има реализиран мандат. Ако не беше фиаското на кандидата за вътрешен министър, всичко щеше да върви по вода. Популисткият рефлекс на Нинова заработи и тя се причисли към мнозинството, което каза, че подобен човек не трябва да е министър. Тя се води по ритъма на тълпата. В същото време Корнелия Нинова е и много изплашена от вътрешната опозиция в БСП. Има много сериозни хора в левицата, които ѝ търсят сметка за тоталните провали. Ако нямаше подобен вътрешен натиск, Нинова нямаше да се държи по този начин, но в момента е притисната. 

- ГЕРБ намалиха публичните си политически си изяви. Това умишлен ход ли е от страна на партията на Борисов?

- Нормално е в момента ГЕРБ да не са интересни. Силните на деня са други – това са партиите на протеста, които произвеждат новини. Там са драмите и затова заемат по-голяма част от медийното внимание. От друга страна, Бойко Борисов и ГЕРБ имат интерес да стоят настрани от скандалите, защото изглеждат като остров на стабилност. По същия начин президентът Румен Радев гледаше как на протестите са се хванали гуша за гуша и трупаше рейтинг. Предполагам, че ГЕРБ ще изчака някакъв удобен момент, в който ще излязат лицата на партията и ще кажат „видяхте ли какво стана, ние нали ви казвахме, но ги избрахте и те съсипаха държавата“. Хората имат нужда малко да си починат от Борисов, а и той да поосвежи имиджа си. 

- В момента това ли е основната цел – да се работи за втория мандат на Румен Радев и за президентска република по модела на Русия? 

- О, не. Аз си мисля, че самият Радев вече осъзнава каква каша е забъркал. Самият той миналата година не е вярвал, че ще стигнем до подобна ситуация. Може би това му е маниер на военен – да си поставя цели и да ги изпълнява без много да съобразява средствата. Въпросът е, че в политическия и в социалния живот нещата са непредсказуеми и много често се получават ефекти, които не можеш да предскажеш. Румен Радев не е очаквал подобна ситуация, която не играе в негова полза. Тук не става въпрос за втори президентски мандат, а за по-дългосрочна визия, която иска да реализира. Идеята му да менторства и да прави президентска република стават на пух и прах, защото той се оказа обединител на едно движение, което не може дори да си избере един вътрешен министър като хората, а камо ли да прави нещо повече. Румен Радев не е диалогичният Първанов, който успяваше да събере политиците на една маса. Президентът е по-скоро егоцентричен. Той обича да влиза остро и да противопоставя, но не и да  създава партньорства. В негов интерес в момента е да изгради някакви устойчиви партньорства между партиите на протеста. Румен Радев не може, а и не иска и ситуацията остава без контрол. В крайна сметка остави Слави да диктува ситуацията, но той и хората му все още не знаят дали няма да са камикадзета.