Стойчо Стойчев: Възможно е да има завой и да се направи кабинет с втория мандат

Фокусът пада върху третия мандат, тоест няма яснота накъде се отива, посочи още политологът

Стойчо Стойчев

Стойчо Стойчев

Сякаш всички искат третия мандат,  с изключение на ПП-ДБ, има формула за него. Президентът има върху какво да размишлява - на кого и дали да го даде. Върху това попада фокусът. А това показва, че няма ясна идея накъде се отива. Тази позиция изрази в ефира на Би Ти Ви политологът Стойчо Стойчев. 

Очевидно няма шанс за коалиционен кабинет. Правителство на малцинството може да мине, но ще бъде със състав, предложен от ГЕРБ, подобен на кабинета Габровски – с хора, които са били министри или зам.-министри. Няма да има претенции, че са експерти. Това ще бъде правителство, за което политическа отговорност ще носи ГЕРБ, посочи той. 

По думите на Стойчев няма как това правителство да бъде коалиционно, защото никой не иска да подкрепи кабинет с първия мандат на ГЕРБ освен ДПС. Няма откъде да дойдат 6-те гласа, с които да бъде постигнато мнозинство. Тук Костадинов е намерил нишата – дайте да съберем всички заедно и да направим кабинет без ГЕБР и ДПС, коментира политологът. 

Има възможност да се правят завои, дори ПП-ДБ да подкрепят кабинет, ако президентът даде третия мандат „Възраждане“. Защо обаче не споменаваме втория мандат. Защо пък да не стане кабинет с мандата на ДПС. Възможно е да се обмисля тази опция, както беше през 2005 година. Имали сме прецедент. Освен това лидерът на ДПС подкрепяше конституционните промени. Той иска да се направи кабинет, не казвам, че ще се случи, коментира в хипотези Стойчо Стойчев.