Страх и паника в ООН: Няма в Украйна война и инвазия, забраняват украински знаме в лични профили и акаунти

Антонио Гутериш

Антонио Гутериш

Организацията на обединените нации (ООН) и изпратила имейл на служителите си, в който ги съветва да не наричат ситуацията в Украйна „война“ или „инвазия“, съобщава "Айриш таймс" и посочва, че от изданието лично са видели писмото, пише "24 часа".

Служителите са инструктирани да използват термините „конфликт“ или „военна офанзива“, за да опишат нахлуването на Русия в съседната страна, където вече има стотици цивилни жертви, а над два милиона души са принудени да избягат извън пределите на страната.

Напътствията включват и препоръката да не се добавя украинското знаме към лични или официални акаунти или уебсайтове в социалните медии. Мотивът е, че подобни действия може да доведат до „репутационен риск“, което трябва да се избягва с оглед статута като международни служители. 

Изданието припомня, че Русия е мощна държава-членка и един от петте постоянни представителя в Съвета за сигурност на ООН.

Наскоро външният министър на Русия Сергей Лавров остро критикува генералния секретар на ООН Гутериш, който осъди Кремъл за братоубийствената война в Украйна. По думите на първия руски дипломат той нямал право като лидер на международна организация да дава квалификации на "специалната военна информация" която провежда страната му в съседна Украйна.