Страхил Делийски: Българският политически елит няма интерес за ясно решение по въпроса с РС Македония

Страхил Делийски

Страхил Делийски

"Българският политически елит няма интерес за някакво ясно решение и позиция по въпроса със Северна Македония, защото ако този проблем изчезне като тема, независимо какво решение ще вземем, ще се загубят много от основанията за съществуването на този политически елит". Това отбеляза в интервю за БНР политологът Страхил Делийски:

"Просто няма да има за какво да говорят, независимо от това какво решение се вземе. Има такива теми и проблеми в българския политически живот, които съществуват единствено по силата на това, че те произвеждат легитимност на определени политици и сякаш никой няма интерес от решаването на тези проблеми".

"В коалиции в подобен формат винаги се предпоставят някакви напрежения", добави още политологът.

"Единственият начин, който до сега е измислен, за да се тушират донякъде тези напрежения, е да се формулират някакви общи и стратегически линии, които да се следват и те да бъдат в основата на поведението на тази коалиция. Струва ми се, че именно липсата на такава обща стратегическа визия и спойка между отделните елементи, липса, която очаквахме, че по някакъв начин ще бъде компенсирана с времето, но тя не беше, започва да дава своите резултати".