Страни от ЕС продължават да изнасят "убиец на пчели"

Най-големите износители са Белгия, Франция, Испания и Германия, като е установено, че Гърция също е изнесла около 43 тона токсични пестициди

Въпреки забраната в целия блок на токсични пестициди, които унищожават пчелите, няколко държави - членки на Европейския съюз, включително Гърция, продължават да изнасят над 10 000 тона "убиец на пчели" годишно, главно за по-бедни страни, разкри разследване на "Грийнпийс" и швейцарската неправителствена организация Public Eye.

През 2018 г. неоникотиноидните пестициди бяха забранени в земеделските стопанства в ЕС и се считат за "сериозна заплаха" за продоволствената сигурност. Те "унищожават световната популация на пчелите" и причиняват екологични щети "с мащаби, които все още е трудно да се изчислят", според експерт, цитиран в доклада, публикуван от инициативата на Грийнпийс "Неизследвано".

Въпреки това, въз основа на данни от Европейската агенция по химикалите, неправителствените организации са открили 17 компании, участващи в износа на забранени неоникотиноиди от ЕС. Най-големите износители са Белгия, Франция, Испания и Германия, като е установено, че Гърция също е изнесла около 43 тона.