Страните с най-вкусната улична храна

Аранчини

Дегустацията на местна храна е неделима част по време на пътешествие. Всяка страна може да ни предложи нещо много специално и не е необходимо да ядем в скъпи и модерни ресторанти. Уличната храна определено е не само най-достъпна, но и най-вкусна.

Вижте страните с най-вкусната улична храна, за да се убедите колко пъстър е нашият свят.

***

Индийската кухня е толкова вкусна, че е позната почти навсякъде по света. Тази конкретна храна е била популярна само в южните щати на Индия, но сега е много разпространена почти навсякъде в страната и в чужбина. Типичната масала доса се прави с ориз, сол, растително масло, олющен черен грам, зелен чили, листа от къри, синапено семе, семена от сминдух, картофи, лук и куркума.

***

Пад Тай е ястие, съставено от пържени оризови спагети, приготвени с тофу, яйца, рибен сос, сушени скариди, чесън, каша от тамаринд, палмова захар и лют пипер и се сервира с варени клинове и нарязани печени фъстъци.

Ястието възниква по време на Втората световна война, когато Тайланд изпитва недостиг на ориз заради войната и наводненията. За да намали консумацията на ориз, премиерът на Тайланд насърчи хората да ядат юфка. Пад Тай е основната улична храна в Тайланд.

***

Къри Вурст е ястие  с немски произход, представляващо запарени, след това запържени свински наденички, нарязани на филийки и подправени с къри кетчуп. За автор на рецепта за къри вурст е смятана Херта Хьовер през 1949г.

Тази закуска станала популярна сред строителните работници, които възстановявали разрушения град. В наши дни тя може да бъде намерена в почти всеки германски град.

***

Аранчини е италианско ястие, което се превежда като „малко оранжево“, няма нищо общо с портокалите. Името произлиза от неговата форма и цвят. Това са основно пълнени оризови топчета, покрити с галета и се изпържват. Обикновено се пълнят с месо в доматен сос, моцарела и грах. Аранчини произхожда от Сицилия през 10 век.

В градовете Палермо, Сиракуза и Трапани в Сицилия това е традиционна храна за празника на Санта Лусия, по време на който местните не ядат хляб или тестени изделия.

***

Пирожките са малки версии на „pirog“, руската дума за „пай“.

Тези малки пайове се продават навсякъде в страната, обикновено в малки кафенета и магазини. Плънката може да бъде всичко - от месо, риба и яйца до зеленчуци и плодове.

***

Пащел де Ната е създаден от католически монаси през 18 век. Монасите използвали остатъчните яйчни жълтъци, за да правят торти и сладкиши. Този яйчен тарт със захар и масло сега е известна улична храна в Португалия.

***

Севиче е единственото ястие, което не само беше обявено за част от националното наследство на Перу, но и има празник, обявен в негова чест. Класическата рецепта включва парчета сурова риба, мариновани в прясно изцеден ключов лайм или горчив портокалов сок, нарязан лук, люти чушки, сол и черен пипер.

***

Може да ви изглежда странно, че китайците ядат пилешки бутчета, но за тях е здравословно. Това е типична китайска улична храна, която не се среща в други страни.

Към ястието могат да се добавят мариновано чили или барбекю сос. То може да бъде осолено или пържено, но винаги е пикантно. 

***

"Путин" е канадско ястие, което произхожда от провинция Квебек и се приготвя с пържени картофки и сирене, гарнирано с кафяв сос.

"Путин" се превръща в една от най-предпочитаните улични храни в Канада.

***

Дюнер кебапът е представен за първи път от турските имигранти в Берлин през 70-те. Оттогава се превръща в една от най-вкусните улични храни в Европа. Превежда се от турски като „въртящ се кебап“, а съставките му са нарязано агнешко, говеждо или пилешко месо, което бавно се пече на вертикално въртяща се шиш.


***
Сашими е японски деликатес. Можете да му се насладите напълно, ако сте в Япония, въпреки че е известен в цял свят. Само си представете готвач, който реже огромна риба пред очите ви и я сервира направо на вас. Е, така изглежда уличната храна в Страната на изгряващото слънце.

Сашими е сурова риба, нарязана на тънки парчета, а готвачът нарязва различни риби на различни дебелини, за да подчертае външния й вид. Най-популярните съставки на сашими са сьомга, риба тон, риба бутер (фугу), калмари и скариди.

(nova.bg)