Стратегическо партньорство: Байдън и Сунак на четири очи в Индонезия

Двамата световни лидери са единни в позицията си към Украйна и агресора Русия

Американският президент Джо Байдън и британският премиер Риши Сунак потвърдиха категоричната си подкрепа за Украйна по време на среща, на която обсъдиха вчерашните взривове в Полша, предизвикателствата, създавани от страна на Китай, и други въпроси, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Двамата лидери, които разговаряха в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Индонезия, ще окажат пълна подкрепа на полското разследване на вчерашния инцидент на полско-украинската граница.

По-рано Байдън каза, че ракетата, която вчера уби двама души в Полша, вероятно не е била изстреляна от Русия. Според американски официални лица първоначалните заключения сочат, че тя е била изстреляна от украинските сили за прехващане на изстреляна от Русия ракета, предаде Асошиейтед прес.

Говорител на Даунинг стрийт допълни, че по време на днешния си разговор Байдън и Сунак са постигнали съгласие за значението на устойчивия ангажимент към Индо-тихоокеанския регион. Те са изразили и подкрепа за Белфасткото мирно споразумение (известно още и като Споразумението от Разпети петък), което насърчава сътрудничеството между Република Ирландия и Обединеното кралство.