Стрелба с много жертви в две джамии в Нова Зеландия, има арестувани

Отбор по крикет от Бангладеш пристигал за молитва, но всичките му членове са в безопасност

Трима мъже и една жена са арестувани след стрелба в две джамии в новозеландския град Крайстчърч, предаде ДПА. Местни медии съобщават за 27 загинали и около 30 ранени, допълва ТАСС, цитирана от БТА.

Полицията потвърди, че има "значителен " брой жертви, но не уточни броя им.  Комисар Майк Буш определи като абсолютен акт на смелост действията на полицаите при задържането на заподозрените. Той посочи също така, че са открити няколко импровизирани взривни устройства, прикрепени към автомобили.

Предполага се, че по време на стрелбата в джамията е имало до 300 души. Според местното издание „Хералд” единият стрелец е австралиец. Той е публикувал манифест от 74 страници, в който обяснява кой е и какви са причините за действията му, информира Асошиейтед прес.

Премиерът Джасинда Ардърн нарече случилото се "един от най-мрачните дни в историята на Нова Зеландия", допълва АП.  Това е необичаен и безпрецедентен акт на насилие, посочи тя.  По думите ѝ много от хората в джамията вероятно са мигранти. 

"Нова Зеландия е техният дом. Те би трябвало да са в безопасност тук. В Нова Зеландия няма място за екстремно насилие", подчерта Ардърн. 

Отбор по крикет от Бангладеш пристигал за молитва, когато стрелбата започнала, но всичките му членове са в безопасност, разказа треньор.