Георги Шопов: Абсурдно е заради една сграда да успееш да промениш цял закон

Поправката в закона не е направена с политическа протекция, заяви председателят на Асоциацията на строителните предприемачи

Георги Шопов

Георги Шопов

Притеснени сме, че един политически проблем се пренася върху сектор, който внася пари в хазната. Да продаваш на политици се оказа проблем в нашето общество. Това каза в ефира на БТВ Георги Шопов, който е председател на Асоциацията на строителните предприемачи.

„Проблемът е главно предизборен. Преди избори се вадят кирливи ризи“, добави той.

„В „Изток“ съм нямал обекти, не съм имал и политици клиенти. Цените в кв. „Изток“ са доста по-високи от посочените. Клиентите ни финансират. Те купуват от нас на зелено“, уточни той. 

Строителният предприемач призна, че цените са с голяма разлика и добави, че на цена 700 евро се е продавало преди 10 години. „В ценообразуването огромна част се пада на земята. Ако е луксозен район до 65% може да стигне стойността на терена“, уточни Шопов и добави: „Хората купуват „на зелено” от нас на база предварителен договор, без никакво обезпечение. Голяма част от цената е функция на това кога се дадат парите. Ако отидете при финансова институция и тя ви даде парите в самото начало без обезпечение, цената е една. Когато се дават разсрочено или накрая, цената е съвсем друга”, разясни той.

„Ако клиент реши да плати апартамент на зелено на 100%, това много ме улеснява“.

На въпрос подчиняват ли се фирмите на политически натиск, Шопов заяви, че при него подобен случай не е имало. Според него проблемът е главно предизборен. „Зависим от нормативната база, която до голяма степен зависи пък от политиците”, коментира още Георги Шопов.

„Една от основната дейност на Асоциацията е да променяме нормативната база. В цели сектор "Строителна дейност" има напрежение, защото няма ясни правила. Абсурдно е заради една сграда да успееш да промениш цял закон. Едно строитело разрешение важи 5 години, но заради кризата много строителни разрешения не бяха реализирани и бяха изтекли. Когато пак се появи съживяване на пазара, това означаваше, че на нас ни трябват 1-2 г. отново да ги извадим. Затова искахме и смятахме, че е нормално и за обществото, да се продължи тяхната валидност. Това обаче не беше прието. За жилищни кооперации срокът си остана 5 години. Той беше удължен на 10 години заради общинските инфраструктурни обекти, които са по-високата категория. Тази сграда, понеже е висока, попада, но това е инцидент и случайно”, изтъкна Попов. По думите му поправката се е направила заради инфраструктурните общински обекти, на които заради забавяне на финансирането са им изтекли строителните разрешителни. 

Неговото лично усещане и становище като гражданин е, че поправката в закона не е направена с политическа протекция. 

„Този проблем не трябва да попречи на един работещ бранш“, категоричен е председателят на Асоциацията на строителните предприемачи.