Sueddeutsche Zeitung: Случаят "Навални" е в задънена улица

Алексей Навални

Алексей Навални

Германският всекидневник Sueddeutsche Zeitung се опита да анализира защо не е постигнат напредък в разследването на този случай след привеждането на Алексей Навални в берлинската клиника „Шарите“. Всъщност няма действително разследване като такова, посочва руският вестник “Независимая газета“, цитиран от "Фокус".

Изданието напомня, че Навални беше преведен в "Шарите" със специален полет с частен самолет на 22 август. А транспортирането и последващото му лечение в Германия са платени от редица частни фондове, включително семейния фонд на основателя на VimpelCom Борис Зимин. 

След пристигането му в „Шарите“, германската клиника публикува шест бюлетина за здравословното му състояние. Сега германските лекари вярват, че Навални се възстановява. Според вестника животът на руския политик е спасен не на последно място благодарение на действията на омските лекари, които своевременно са му дали атропин. А също така, според вестника, действията на руските пилоти, взели решение спешно да приземят самолета, с който Навални е летял от Томск до Москва, в Омск, заслужават похвала.

Германското правителство изхожда от факта, че Навални е жертва на престъпление. Вестникът пише, че то има много доказателства за подобно твърдение. Но възниква въпросът: какво да прави с тях сега? Кога ще започне разследването и ще бъдат ли предприети конкретни стъпки срещу извършителите? Вестникът отбелязва, че ако в предишни случаи, когато Русия е била заподозряна в провеждане на политика на държавен тероризъм или намеса във вътрешните работи на страната, германските власти са действали решително (отношенията между Москва и Берлин са обременени от убийството на чеченски боец в Берлин и хакерските атаки), то в случая на Навални всичко изглежда различно.

Още през първата седмица на септември от две независими лаборатории във Франция и Швеция дойде потвърждение за отравянето на Навални с вещество, подобно на отровата „Новичок“, което за първи път стана публично обсъждано във връзка с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри. Германското законодателство обаче не позволява разследване от страна на Германия. Това, според вестника, е ясно заявено от съдиите от Върховния съд на Федерална република Германия в Карлсруе, отговаряйки на съответното искане от кабинета на Меркел. Друго нещо би било ако Навални умре в Германия, разследването тогава ще бъде възможно.

Според германската страна Русия не разследва отравянето на Навални. Провеждането на така нареченото досъдебно разследване, за което Москва уведоми целия свят, не се счита в Германия за начало на наказателно разследване. В тази връзка експерти и политици изучават различни правни инциденти, за да позволят съдебното разглеждане на делото на Навални от германски юристи. Според германския адвокат Николаос Газеас отровата „Новичок“ е можела да остави следи в Германия и тогава страната се превръща в „място на престъпление“. Или може би разследването, както предлага християндемократическият политик Норберт Рьотген, трябва да има „политически характер“ и да се извършва от ООН.

Но Русия отрича самия факт на отравянето и изисква доказателства. Вестникът смята, че Западът отказва да ги представи, тъй като се опасява от разкриването на методи и механизъм за откриване на следи и това, според тях, ще позволи на Кремъл да подобри метода на отравяне. Засега германската страна не е готова нито да прехвърли резултатите от анализите на тъканите на Навални в Русия, нито да приеме руски следователи в Германия.

Настоящата безизходица несъмнено е от полза за онези, които са склонни да обвиняват Кремъл, че провежда политика на държавен тероризъм. „Това напомня на прецедентите, създадени от западните ни колеги след отравянето в Солсбъри, когато всичко беше класифицирано и нямахме информация, включително информация къде са руските граждани Скрипал“, каза руският външен министър Сергей Лавров. И според ръководителя на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин, „основната цел на разплитането на „случая Навални“ за някои западни страни е да се блокира изграждането на „Северен поток 2“. Основният актьор по този въпрос са САЩ, които се стремят да увеличат предлагането на втечнен природен газ в Европа, обясни той. В крайна сметка може да се предположи, че в случай на истинско разследване, просто друга версия ще събере доказателства. Ако изхождаме от твърдението на омските лекари, че на руска земя не са открити следи от отравяне на Навални, но отравянето все пак се е случило, то в този случай то е извършено в германски самолет, който го е транспортирал от Омск до Берлин или вече в Берлин. Конспиративните теории в този случай напълно признават, че Навални не е последната жертва на „Новичок“ и че други политици, най-вероятно в опозиция на Кремъл, ще последват. 

Ето защо днес сътрудничеството на руските и германските служители на реда и лекарите е изключително важно. В противен случай веригата от отравяния, започнала със Скрипал, ще продължи и в бъдеще.