Светът е в глобална война

На западния фронт е Украйна, на южния фронт - Израел, на изток - тлее конфликтът в Тайван

Русия се превърна в ревизионистки враг в Черно море и в по-широките евроатлантически води. В същото време китайският флот нараства с бързи темпове в Индо-Тихия океан и въпреки това редица държави продължават да отричат това.

Това каза Виктория Старич-Самуолиене, съосновател и директор по стратегията в Съвета по геостратегия, съорганизатор на конференцията за морска сила на First Sea Lords.

В своето изявление по време на Втората конференция по сигурността в Черно море то изтъкна, че при тези реалности трябва да започнем да свързваме всички тези точки и трябва да започнем да съобщаваме много ясно на по-широката аудитория защо морската мощ е толкова важна.

Питър Ван Праг, президент на Международния форум за сигурност в Халифакс, фокусира своето изказване върху конфликта в Украйна и напрегната ситуация в Израел, който воюва срещу Хамас.

„Всички, които сега се радват на справедливост, свобода и демокрация, го дължат на Украйна“, посочи Праг. 

По думите му именно Украйна е дала на съюзниците известен оптимизъм, който ги е мотивирал да осигурят оръжие и да тръгнат по пътя на изолирането на агресора Русия. Междувременно обаче Кремъл работи последователно и с всички средства, за да убеди целия свят, че Украйна не може да спечели тази война.

Питър Ван Праг посочи, че всеки трябва да разбере какво се случва сега. Той разчете ситуацията като "глобална война, в която Украйна е на западния фронт, Израел е на южния фронт, а на изток е замразен конфликт в Тайван". 

От друга страна последиците от конфликта в Украйна се усещат в наративите, които Русия разпространява в Близкия изток, особено тези, които се отнасят до двойните стандарти на САЩ, след като Кремъл твърди, че руско-украинската война престана да бъде регионална.

Въпреки всички тези вътрешнополитически процеси, съюзниците трябва да останат единни, категоричен е Питър Ван Праг.